Sårvård på betet

Sommartider och sommarbete ökar risken för sårskador. Det är därför viktigt att gå igenom hästen dagligen för att kunna upptäcka sår eller andra skador i tid. Här kommer några goda råd från Evidensia kring sårvård.

Dom flesta sår som uppstår i hagen är oftast av det mindre slaget och du kan både sköta om dom och få dom att läka själv. Men ibland är oturen framme och veterinär måste kontaktas, vid mer omfattande skador behöver kanske hästen sövas för att såret ska kunna rengöras och sys.

I vissa fall sitter såret nära en led och behöver extra omvårdnad. Har din häst feber och visar tecken på hälta ska du inte dröja med att kontakta veterinär, då kan läget vara allvarligt.

Har din häst fått ett mindre sår rekommenderas att du tvättar det med en koksaltlösning som går att köpa på apotek. Sår ska hållas rena och torra för att läka bäst. Sår på ben behöver oftast bandageras för att hållas rena och för att hålla svullnaden tillbaka. Det fungerar ofta bra med dom stallbandage man har hemma om man täcker såret med en steril kompress.

Är såret större kan man lägga ett stadigt bomullsbandage istället för pad och linda. Rinner eller varar sig såret, sätt en kompress närmast såret och fortsätt tvätta såret med koksaltlösning vid bandagebyte varannan till var tredje dag.

Om hästen har feber
Mät hästens kroppstemperatur varje morgon. Har hästen feber (mer än 38,5 grader) kontakta veterinär. Det kan ha tillstött en infektion som kan behöva behandlas. Om ett sår ligger nära en led eller senskida, var extra observant. Är din häst halt kan infektionen ha gått in i närliggande led, vilket är allvarligt. Kontakta då hästsjukhus omedelbart.

Glöm inte att kontrollera när din häst fick stelkrampsvaccin senast. Är såret djupt eller stort bör hästen vaccineras om det gått mer än sex månader sedan senaste vaccinering.

Om du vill fördjupa dig mer i ämnet så läs gärna: Goda råd från Evidensia – När hästen får sårskador »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.