Sadeltvång kräver fasta rutiner

Begreppet sadeltvång innebär att hästen känner ett obehag när sadelgjorden ska spännas och reagerar mer eller mindre kraftigt på det. En häst som har sadeltvång är ofta svår att hantera och det fordras tålamod, lugn och försiktighet för att inte förvärra situationen. Frågan är om den så ofta irrationella reaktionen går att få bukt med och i så fall hur?

– Min erfarenhet är att det finns olika anledningar till sadeltvång, säger Birgitta Kjellin, van unghästutbildare och tävlingsryttare. Somliga hästar är helt enkelt oerhört känsliga, andra har varit med om en obehaglig upplevelse, som framkallat sadeltvånget.

Birgitta Kjellin är dressyrtränare, tävlingsryttare och har utbildat många hästar till och med Grand Prix.

Vad som ligger bakom sadeltvånget bör förstås alltid försökas redas ut, det kan bero på att utrustningen inte passar eller att smärta eller obehag uppstår i samband med sadling eller ridning. Men ofta verkar det inte finnas någon bakomliggande fysisk orsak som kan förklara varför hästen blir så oerhört stressad i samband med sadling – och kanske redan så fort den inser att sadling är på gång.

För att hantera reaktionen menar Birgitta att det är synnerligen viktigt att träna lydighet.
– När du leder hästen måste den följa dig, stanna och stå still exakt när du ber om det. Kontrollera att hästen lyssnar på dig. När du sedan kommer ut på tävlingsplatser, treårstest och liknande kommer det nämligen att vara hundra gånger värre.

Enligt Birgitta reagerar en häst med sadeltvång på två olika sätt. Antingen sätter den nosen rakt ner och skjuter upp ryggen eller så ställer den sig på bakbenen. Det är därför viktigt att tänka på var du står när du hanterar hästen.
– Själv har jag en bred vattenspilta där jag brukar göra i ordning hästarna, berättar Birgitta. Det är också viktigt att dörrarna är tillräckligt breda så du inte riskerar att hästen stöter i dom när den går ut, det gör saken etter värre.

För att hantera hästar med sadeltvång menar Birgitta att det är otroligt viktigt att träna lydighet. När du leder hästen måste den följa dig, stanna och stå still exakt när du ber om det.. Kontrollera att hästen lyssnar på dig. När du sedan kommer ut på tävlingsplatser, treårstest och liknande kommer det nämligen att vara hundra gånger värre.

Hellre ute än trångt inne
Har du inte ett stort utrymme inne är det bättre att vistas ute. Ofta kan du inte ha hästen bunden när du ska lägga på sadeln så du bör vara noga med att tränsa först.
– Tänk på att en häst med sadeltvång ogillar när det trycker på sidorna. Därför tycker jag att det är bättre att vänja hästen vid sadelgjorden när jag leder den än att longera. På böjt spår viker sig ju hästen i sidan med påföljd att gjorden spänner på motsatt sida.

Även vid uppsittning kommer sadelgjorden att spänna mer och det är dessutom lätt att oavsiktligt stöta till hästen i sidan med foten.
– Jag tränar det här genom att först gå rakt fram med hästen, stanna, se till att hästen står still och sedan upprepa. Därefter vänder jag undan hästen för ett litet tryck med handen mot sidan. Det här tränar jag åt båda hållen. Jag är också oerhört noga med att hästen måste akta sig för mig, den får aldrig någonsin gå på mig. Det här måste verkligen sitta i ryggmärgen för när hästen blir stressad kan den kasta sig både hit och dit.

På samma sätt gymnastiserar Birgitta sidorna när hon suttit upp. Först ena sidan och sedan andra sidan, innan hon inverkar med båda skänklarna.
– För att låta hästen vänja sig vid sadeln brukar jag låta den stå med sadeln på en stund innan jag tar ut den. Jag lägger exempelvis på sadeln innan jag sätter på skydden, på så sätt skapar jag lite extra tid. Och så spänner jag sadelgjorden successivt.

Att kolla över utrustningen är givetvis väldigt viktigt för såväl en häst med som utan sadeltvång. Det finns specialgjordar för hästar med sadeltvång. Somliga tycker att dom underlättar medan Birgitta tycker inte att dom gör någon skillnad.
Däremot har jag alltid lite stretch i dom gjordar jag använder, säger hon.

Specialgjordar är inget Birgitta använder sig av.
– Jag har prövat olika modeller men tycker inte att dom gör någon skillnad. Däremot har jag alltid lite stretch i dom gjordar jag använder.

Sadeltvång är något hästen har med sig hela livet.
– När hästen spänner sig kommer det tillbaka, konstaterar Birgitta. Men du kan minska beteendet genom klok hantering. Att ha fasta rutiner är viktigt, så att hästen känner igen sig och blir trygg.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, © Equipage 2012

2 tanker om “Sadeltvång kräver fasta rutiner

  • 27 oktober, 2019 at 10:24
    Permalink

    Det viktigaste vid ”sadeltvång” måste väl vara att utesluta fysiska orsaker som smärta, illa sittande sadel etc innan man börjar fokusera på att förändra hästens inställning och reaktion. Oftast finns en orsak till att hästen inte samarbetar. Leta efter den istället för att förutsätta att det är hjärnspöken hos hästen.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.