Så urskiljer du alsikeklövern

Det är inte långt kvar tills dess alsikeklövern börjar synas i våra hagar och även om dom allra flesta nu vet att den är farlig för våra hästar, eftersom den kan orsaka fotosensibilitet med hud- och leverskador, misstas den ofta för vanlig, ofarlig klöver.

Nu när vädret växlar och marken hålls fuktig i större delen av landet, trivs alsikeklövern extra fint. Exakt vilket ämne i klövern som skadar hästarna är inte känt men däremot vet man att förgiftningen främst uppstår vid fuktiga förhållanden.

Alsikeklövern kan orsaka fotosensibilitet om hästen äter eller kommer i direkt kontakt med växten. Det betyder att hästen blir känslig för ljus. Det drabbar ofta hud som är opigmenterad såsom ljusa mular. Skadorna som blir kan likna brännskador. Se tidigare inlägg » (obs! varning för läbbiga bilder)

Symptom på alsikeklöverförgiftning hos häst kan vara dålig aptit, depression och slöhet, uttorkning, förhöjd kroppstemperatur, ödem i nedre delen av benen, gulsot, diarré, blödande hudutslag och sår i munhålan.

Lär dig skilja på alsike- och ofarlig klöver
Det finns flera olika sorters klöver och det kan vara svårt att se vilken den farliga alsikeklövern är. I

llustrationen (@Carl Lindman) här ovan visar tydligt skillnaden mellan alsikeklöver och vitklöver. Alsikeklöverns blomma är lik t ex vitklöverns, men att alsikeklövern växer mer upprätt och har en grövre stam än andra klöverarter är det tydligaste skillnaden. Bladen är också grövre, mörkare och enfärgade till skillnad från exempelvis vitklöverns som har en “vit ring” mitt över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.