Så undviks strålröta

Nu har det varit torrt en längre tid i stora delar av Sverige. Från och med idag väntas regn och påföljande gegga i hagarna. Det är gyllene förutsättningar för strålröta – ett svamp- och/eller bakterieangrepp på hovens hornlager.

Stålrötan börjar i strålfårorna, framförallt i mittfåran. Rötan kan sprida sig och i värsta fall kan den angripa kötthoven. Den vanligaste orsaken till stålröta är dålig hovhygien kombinerat med blöta och våta underlag. Men ofta finns även dålig hovkonformation med trånga strålfåror och dålig hovkvalitet med i bilden.

Om det plötsligt blir väldigt blött och lerigt efter längre perioder med torka, ökar risken för strålröta eftersom hästens hovar ofta får små sprickor och skador när dom är torra, och i dom tränger lätt smuts och fukt in.

Håll hovarna rena!
För att förebygga rötan bör du rengöra hoven och strålfårorna riktigt ordentligt, varje dag. Tänk också på att hästen ska ha rent och torrt i boxen, det är viktigt för att hovarna ska kunna torka. Regelbunden verkning måste självklart genomföras.

Om hästen trots det får stålröta ska du kontakta din hovslagare som då kan verka bort dåligt horn. Vid kraftigt angrepp måste hoven verkas så hårt att den måste lindas med bandage en tid. Dock bör man inte bandagera en hov med röta eftersom det bara späder på infektionen som frodas i värme och fukt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.