Så undviker du vinterkolik

Att antalet kolikfall ökar vintertid handlar många gånger om att hästägarens rutiner ändras när mörkret och kylan kommer. I det senaste avsnittet av Pälspodden bjuder Katarina Nostell från SLU på kunskap och tips om kolik tillsammans med paradressyrryttaren Felicia Grimmenhag.

Katarina Nostell, veterinär och docent vid SLU, menar att det kan vara svårt att tillgodose hästarnas behov med dagens hästhållning, även om hon anser att hästägare generellt har blivit bättre på att försöka åstadkomma en mer anpassad hästhållning. Men trots det drabbas många hästar av kolik och delvis är det hästens anatomi med 30 meter långa tarmar och tarmkrös, som spökar.
– Hästar är gjorda för att äta dygnet runt och dom behöver också röra på sig hela tiden. Dagens hästhållning där majoriteten av hästarna står uppstallade, utfodras några gånger om dagen och spenderar några timmar per dygn i hagen, strider emot hästens naturliga behov, säger hon.

Låååånga ättider i möjligaste mån
För att hästar ska må bra bör man som hästägare sträva efter att erbjuda hästen ett bra, hygieniskt och näringsrikt grovfoder med långa ättider. Idealet är fri tillgång till grovfoder om det fungerar, men en del hästar föräter sig och blir överviktiga. Den stora mängden kraftfoder som många hästar får idag bidrar också till ökad risk för mag- och tarmsjukdomar.

Fri tillgång till vatten är en annan hörnsten som kan vara lurig att uppnå i vårt klimat men bör i möjligaste mån erbjudas hästen.
– Räkna med att en häst på 500 kilo behöver minst 25 liter vatten per dag, och gärna i hink så man kan kontrollera hur mycket den druckit. Vattnet är särskilt viktigt om hästen får mycket grovfoder i hagen, säger Katarina Nostell.

Hagkompisar förebygger kolik
Den typiska vinterbilden av hästar som bara står och hänger i hagen känner nog många igen. Bristen på bete gör att dom inte rör sig lika mycket som på sommaren. Men motion är den tredje hörnstenen i hur man förebygger vinterkolik.
– Det är jätteviktigt att hästen får röra på sig, även om man kanske har svårt för att trava, galoppera och arbeta hästen på hård mark. Det har visat sig att hästar som står med en kompis rör på sig mer än om dom är ensamma i hagen.

Så här gör du för att undvika kolik i vinter:

» Erbjud hästen fri tillgång till vatten, gäller även i hagen – speciellt viktigt om den får grovfoder där

» Ge den rikligt med grovfoder, men undvik kraftfoder. Fri tillgång till grovfoder innebär långa ättider – det skonar hästens mage

» Motionera hästen varje dag, även en skrittpromenad bidrar till friskare tarmar

Lyssna på senaste avsnittet av Pälspodden här »

En tanke om “Så undviker du vinterkolik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.