Så tänker hästen!

Att hästar inte tänker som vi är knappast en nyhet för någon ”hästmänniska”. Vårt sätt att tänka liknar ett rovdjurs till skillnad från hästens flyktdjurstänk, vilket kan vara anledningen till att kommunikationen brister mellan oss ibland.

Utmaningen blir därför att förstå varandras beteenden och behov, avsikter och sätt att  kommunicera. För hästen vill, precis som vi, komma överens, bli hörd och vara till lags.

Om ”tänka” innebär att använda hjärnan är det solklart att hästen tänker. Men kan den också fundera, reflektera, klura ut problem genom att tänka?
– Nja, säger Margareta Rundgren, nyligen pensionerad agronomie doktor vid SLU, i Equipage stora “Hästpsykologi & beteende-tema”, hästar är faktiskt ganska enkelspåriga. Hästar är duktiga på att lära sig saker och har ett väldigt gott minne, fortsätter hon, men dom har ingen väl utvecklad förmåga att klura ut och tankemässigt lösa problem dom aldrig ställts inför.

HasthjarnaDet har inte gjorts många studier av hur hästar tänker, det är dyrt att göra försök med hästar. Men Margareta är helt klar över att hästar inte listar ut lösningar på problem genom att stå och fundera.
– Att dom inte har den här förmågan tror jag vi ska vara glada för, annars skulle vi nog ha svårt att klara av att hantera dom.

Olika hjärnor, olika reaktioner
Människan är, inte helt otippat, det djur som har störst hjärna i förhållande till sin kroppsvikt. Att intelligensen motsvaras av hjärnans storlek hos en viss art, har efter omfattande studier, varit känt  sedan länge. I en större hjärna ryms helt enkelt mer komplexa beteenden än i en mindre.
En hästhjärna väger ungefär 500 gram medan en vuxen människohjärna väger runt 1400 gram. Hästen har alltså inte bara en dryg tredjedel så stor hjärna, utan även i förhållande till sin kroppsvikt, en mycket mindre hjärna än människan.
Att hästens hjärna är lika liten som en valnöt är dock bara en dum myt.

Hästar tänker, till skillnad från oss människor, runt problemet eller situationen i stället för rakt på det. Om vi blir förskräckta, arga, rädda eller frustrerade spänner vi oss i hela kroppen och håller fast extra hårt – hästen gör detsamma men håller inte fast utan flyr.

Omvänd psykologi fungerar bäst
Genom att använda s k omvänd psykologi, kan vi närma oss hästen genom att helt enkelt lära oss att bete oss mer som en häst och mindre som ett rovdjur. Receptet är rätt enkelt – gör bara det motsatta av vad du instinktivt skulle ha gjort i situationen. I stället för att rycka i grimskaftet när hästen blir rädd för något och slänger sig bakåt – så följ med i rörelsen och i samma sekund flyttar du fokus till något annat. Helst FRAMÅT.

Som rovdjur sätter dina ”dominansreflexer” genast in då du blir missnöjd, frustrerad eller överraskad i en situation. Försök kontrollera detta eftersom det förstärker hästens rädsla och obehag och får klyftan mellan rov- och flyktdjuret att växa.

I Equipage nr 3 // 2014  finner du ett 20-sidor stort tema kring hästens psykologi och beteende.

Köp utgåvan här »

2 tanker om “Så tänker hästen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.