Så sätter du igång hästen

Hur ska jag tänka kring intensitet, underlag och foderstat när det är dags att sätta igång hästen efter sommarens vila? I en intervju med Agria berättar dressyrryttaren Carl Hedin hur han tänker när han sätter igång sina hästar efter sommarens lite latare dagar.

Sommaren börjar lida mot sitt slut och för många hästar är det dags att återgå till vardagen och träning igen. Men hur ska man tänka när det är dags att sätta igång hästen efter sommarbetet?
– Det är en fråga om sunt förnuft. Såklart bör man ta det lugnt med hästen i början och gradvis öka på träningen i takt med att hästen blir starkare och får bättre kondition, säger Carl.

Hos Carl varierar planen för igångsättning väldigt mycket från häst till häst.
– Både vila och igångsättning styrs av hästens ålder, hur den ligger i fas med sin träning och om tanken är att den ska visas vid höstens championat. Min fyraåring Fortunity kommer exempelvis ha totalt 8 veckors vila och därefter räknar jag med 4-6 veckor innan han är i fullt arbete igen.

Rider kortare pass
Carl uppger att han rider hästarna precis som vanligt under igångsättningen – fast i kortare pass.
Det vill säga varierat med dressyrträning, uteritter, tömkörning/arbete vid hand eller hoppning.

Han poängterar vikten av att få till en hållbar balans för hästen, att inte bara rida på samma underlag eller traggla samma rörelser. 
– Vi ser också till fodret. Det är viktigt att du ökar på hästens fodergiva gradvis i takt med att hästens träningspass blir mer fysiskt krävande, så att det även där finns en balans i förhållande till rörelse, säger Carl.

Text » Sophia Maule Foto » © Agria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.