Så mycket påverkar olika täcken hästen

Hästtäcken finns i alla tänkbara varianter och tjocklekar och hästägare täcker ofta numera hästen av ren rutin mot såväl kyla, väta, lera, vind som flygfän, sol… Nu visar ny forskning att hästen kan bli för varm av att vara täckt redan vid fem plusgrader.

Detta visar resultaten av en avhandling, som utförts av den brittiska forskaren Kim Hodgess, vilka presenterades vid ISES-konferensen i Rom nyligen.

Människor och hästar skiljer sig avsevärt vad gäller idealtemperatur och värmereglering. Hästar är betydligt temperaturtåligare än människor.

Faktum är att vi människor, när vi är nakna, bara kan reglera vår värmehållning mellan 25 och 30 grader – även kallad vår “termoneutrala zon” vilket är ett optimalt temperaturintervall inom vilket vi bekvämt kan behålla vår kroppstemperatur.

Hästens termoneutrala zon spänner istället över minst 20 grader – mellan 5 och 25 grader sköter hästen sin egen värmehållning galant.

Med andra ord behöver en oklippt häst inte täckas när det är 5 grader eller varmare. Hästen har nämligen ett ytterst effektivt sätt att anpassa sin värmereglering på. Blir den kall reglerar den värmen genom att resa håren och skapa ett isolerande luftlager, dra ihop eller utvidga blodkärlen och på så sätt minska eller öka blodflödet eller helt enkelt röra sig mer. Blir hästen istället för varm uppsöker den skugga – om det finns att tillgå.

Signifikant högre temperatur med täcke
I Kim Hodgess studie ingick ett antal hästar, några uppstallade och andra på lösdrift.
Tre av hästarna fick gå med flug/eksemtäcken med hals, sex hade fleecetäcken och två hade tunnfodrade täcken. Två kontrollhästar, en uppstallad och en på lösdrift, lämnades nakna.

Yttemperaturen hos varje häst mättes genom att man tejpade fast en liten termometer direkt på varje häst, precis under höftens högsta punkt. Miljötemperaturen registrerades också. Alla temperaturer registrerades sedan varje minut i tjugofyra timmar.

Resultaten visade signifikanta skillnader mellan hästens temperatur med olika täcken.

Hästarna som hade flugtäcken på sig visade sig få en genomsnittlig temperaturökning på 4,2°C, dom som hade fleecetäcken 11,2°C och dom i lättfodrade täcken fick en genomsnittlig ökning av yttemperaturen på 15,8°C.

Hästarna i fleece- respektive tunnfodrat visade sig alltså få en signifikant högre yttemperatur. Fyra hästar som stod inne hade yttemperaturer mellan 24–30ºC, jämfört med kontrollhästarna vid 12,5–18,5ºC, när temperaturen hade fallit under hästens termoneutrala zon till 4–4.5ºC.

Slutsatsen
Forskarna drog slutsatsen att vissa typer av täcken kan höja hästens yttemperaturen avsevärt bortom temperaturer som är bekväma för hästen och kan därmed kompromissa hästarnas kapacitet att reglera sin egen temperatur.
– Täcken
kan vara nödvändigt för vissa hästar men då är det viktigt att du väljer rätt typ och tjocklek. Lämplig användning och tillämpning måste beaktas seriöst för att inte skada hästens välbefinnande, menar Kim.

Hon varnar för att fortsätta lägga på ett tjockt täcke när vädret blir mildare, i stället för att byta till ett tunnare täcke eller låta hästen gå naken.
– När det är riktigt kallt hjälper täcket att hålla hästen varm, men det behöver inte bli många plusgrader för att täcket riskerar att göra hästen alltför varm och ge obehag.

Kim vill fortsätta forska vidare inom området.
– Jag tycker att det finns mycket mer som kan undersökas. En större förståelse för vilka effekter olika täcken har för hästarnas värmereglering skulle bidra med mer kunskap och därmed till vettigare beslut gällande täckeshanteringen, vilket i slutänden förbättrar hästarnas välbefinnande, avslutar hon.

Källa » To rug or not to rug, ISES

Relaterad läsning » Täcke när hästen själv får välja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.