Så mycket kostar en egen uppfödning

Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) lanserar, tillsammans med Avelskommittén, en produktkalkyl som hjälper hästuppfödare att beräkna och analysera sina uppfödningskostnader.

Den nya produktkalkylen är meningen att vara ett stöd för uppfödare att beräkna sina uppfödningskostnader, skapa ett underlag för prissättning och på så sätt analysera och påverka lönsamheten i verksamheten.

Kalkylen fylls i med användarens egna kostnader baserat på det individuella uppfödningssystemet och täcker in allt från kostnaden för avelsstoet och betäckning, till uppfödning av fölet och träning av den unga hästen.

– Vi hoppas att kalkylen ska hjälpa uppfödarna att få en överblick över hur varje enskild kostnad påverkar den totala uppfödningskostnaden för den unga hästen. Med en tydlig bild över kostnaderna blir det enklare att påverka lönsamheten vilket är viktigt för en stark inhemsk avel, säger Christina Olsson, avelschef på Svensk Travsport och ordförande i hästnäringens avelskommitté.

För att säkerställa att kalkylen ska vara användbar och täcka in alla dom viktigaste kostnaderna, har en rad uppfödare av olika raser fått testköra den.

En av dessa uppfödare är Per Jansson som föder upp SWB-hästar på Stall Godá.
– Vi har arbetat med kalkylen för att säkra att vi tar betalt för alla kostnader när vi säljer hästarna. Kalkylen är ett bra verktyg för att jobba med lönsamheten i den dagliga verksamheten och se var dom stora kostnadsposterna finns och hur dessa påverkar ett möjligt försäljningspris, säger han.

Här laddar du ner kalkylen »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.