Så kollar du sadeln själv

För att förhindra att ryggproblem och andra besvär orsakade av en illa anpassad sadel uppstår, är det viktigt att du är observant på din hästs beteende.
Och tänk på att en sadel som passar hästen idag, kanske inte gör det för all framtid. Här får du vägledning till hur du själv kan kontrollera din sadel.

Maria Hallring är sadeltekniker och vill dela med sig av det hon tycker är allra viktigast.
– Kolla din häst petimeternoga efter varje ritt. Du måste vara uppmärksam på hur hästen ser ut runt manken och känns längs ryggen. Om du upptäcker att din häst är öm eller hård bör du prova ut en annan sadel så fort som möjligt.

Sadelutprovaren Per Nerlund instämmer med Maria.
– Det är ju faktiskt bara hästen som kan ge klara besked om huruvida sadeln fungerar eller inte, så det gäller att verkligen vara lyhörd, säger han.

 

Maria betonar också att det är viktigt att fastställa att hästen vid en sadelutprovning är fräsch nog att ge ett korrekt svar! Hästen ska inte bli nöjd bara för att den slipper något som tidigare skapat ett tryck.

Maria berättar hur du själv kan kontrollera din sadel:
1) Ställ sadeln på framvalvet med sätet mot benen.
Titta över bakvalvet och se formen, jämför höjden på bossan framtill, i mitten och baktill. På så vis ser du vilken sida som belastas mest.
2) Om bossorna verkar mycket olika och du redan kollat att hästen inte är oliksidig (på pall bakifrån) kan du ställa sadeln på framvalvet med bossorna mot benen och kika över bakvalvet för att se om sadeln verkar symmetrisk i bommen.
3) Känn på bossornas yta. Är dom hårda, släta, knöliga, ojämna, fyllda mer eller tomma på något ställe?
4) Lägg sadeln på hästen och för in fingrarna under kåpan i höjd med stigläderkrampan. Dra med fingrarna framifrån och bakåt. Är trycket jämnt hela vägen? Klämmer det någonstans? Är det för lite tryck någonstans? Sadeln ska ligga med ett jämnt tryck som ska släppa längst bak (så att
ryggen kan lyftas).
5) Hur reagerar hästen om du klämmer där sadeln verkar trycka mer?

– Skaffa hjälp om du finner smärta, tryck, ojämnhet eller bristande passform. Tänk på att om du kan känna bommen under bossan vid stigbygelkrampan, så kan hästen det med, varnar Maria.

Maria listar några vanliga fel och berättar hur dom bör åtgärdas:
» Sadeln klämmer runt manken. Det är lätt att tro att sadeln är för liten men problemet är i stället ofta att den sjunker för mycket, vilket ibland kan åtgärdas med fyllning.
» Sadeln klämmer längre ner, ungefär femton cm under framvalvet, och ligger i bakvikt. Att fylla baktill för att rätta till problemet fungerar inte. Sadeln är antingen för smal eller så är det fel modell för hästen.
» Sadeln ligger i bakvikt. Att stoppa sadeln eller att lägga en pad under fungerar oftast inte eftersom orsaken vanligen är att sadeln är för rak med för lite utrymme för manken. Problemet förvärras av pad och stoppning. Hästen behöver en annan modell.
» Sadeln blir platt baktill och hästen får ont i ryggen. Problemet är att sittpunkten i sätet är för långt bak för hästen som behöver ryttarens tyngdpunkt längre fram. Detta kan inte rättas till med en pad eller med fyllning utan sadeln måste bytas ut.

Maria påpekar att bossorna påverkas både underifrån, av hästen och ovanifrån, av ryttaren.
– Vi ryttare är alla mer eller mindre oliksidiga. En skevhet hos ryttaren medför en skev sits, vilket kan påverka bossorna så att dessa flyttar på sig. Även hästar är oliksidiga. Naturligtvis påverkar också detta sadelns bossor. För att kunna stoppa om en sadel är det av största vikt att sadelmakaren får se hästen under ryttare!

Per Nerlund berättar när du kan misstänka att sadeln stör hästen:
» Hästen slår upp huvudet. Kolla att sadeln inte klämmer på eller runt om manken.
» Din häst känns framtung. Sadeln kan ligga för långt fram och klämma på bogbladet.
» Du har svårt att svänga i galopp. Prova med att stå upp i sadeln, blir det då bättre kan svårigheterna bero på att sadeln är för trång och smal bak.
» Musklerna på ryggen bakom sadeln känns hårda och/eller ömma. Det kan bero på att bommen trycker på ryggen mitt under sadeln.

För att kontrollera att bogbladet lämnas rörelsefrihet sitter du upp och känner helt enkelt efter med handen medan du rider.
– Om du har en sadel som är sned ska du ha klart för dig att den blivit det av någon anledning, säger Per. Och anledningen kan vara en oliksidighet hos hästen, hos ryttaren eller en kombination av detta.

Generellt anser Per att alla sadlars passform, även dom permanentstoppade, bör kontrolleras en gång om året.

Häst och sadel förändras
– Också hästen förändras ju, säger Per. Den kan både gå upp och ner i vikt och när hästen sätter muskler runt manke och rygg, förändras förutsättningarna som gällde när sadeln provades ut.

Veterinär Per Martin Andrén är försiktig med att lämna generella råd eftersom alla hästar är så olika.
– Men sadeln får absolut inte trycka mot ryggraden, varken då hästen är uppställd eller under ridning!

Per Martin rekommenderar att sadelns bomben ska ligga ungefär tre fingrar bakom bogbladet för att hästen inte ska bli störd av sadeln när benet förs framåt och bogbladet därmed rör sig bakåt.

Maria däremot menar att måttet ”tre fingrar bakom bogbladet” inte fungerar på korta hästar.
– Dom hästarna måste ha ett framvalv som är så kort som möjligt. Det som avgör är var ryttarens belastning hamnar och att hästen kan böja sig i sidorna och trampa under sig med böjd has, säger hon.

Tecken på att sadelns bomben ligger mot bogbladet och stör, är att hästen får ”symaskinsgång”, sätter frambenen under sig för att avlasta och sänker ryggen.
– Ett bra sätt att checka av så att sadeln har ett jämnt tryck utmed hela ryggen, är att du efter ritten ser efter så att inte pälsen under sadeln har ruggats upp. Då är det något fel, poängterar Per Martin.

Tryck, kläm och känn
– Om du ställer sadeln på framkant framför dig och tittar på bossorna ska dom vara symmetriska. Är bossorna alltför runda blir anläggningsytan lätt för liten och sadeln ligger inte stadigt. När du trycker på bossorna får du absolut inte känna sadelbommen genom stoppningen, säger veterinär Katja Gustavsen.

Katja delar med sig av några hållpunkter för hur en sadel ska ligga:
» Du ska kunna få in två-tre fingrar mellan manken och sadelns framvalv
» Ta ett steg tillbaka och kolla att sadelns djupaste punkt ligger över hästryggens djupaste punkt. Den får varken tippa framåt eller bakåt.
» Hästen ska kunna arbeta med sadeln utan att använda negativ energi. Sadeln ska ”falla ner runt hästen” och följa hästens överlinje.
» Lägg en hand på sitsen i sadeln medan du med den andra handen känner framifrån och bakåt under bossan. Sadeln ska ligga an lika mycket hela vägen.
» Sadeln får inte ”vippa”. Detta innebär att bredden på bossan – anläggningsytan – inte får vara alltför liten.

 

Det är också oerhört viktigt att sadeln ligger i balans.
– Tänk dig att du lägger en kula i sätet, där den stannar är sadelns lägsta punkt. Ändrar du sadelns läge med bara ett par centimeter så ändrar du hela tyngdpunkten. Behöver du en brösta för att hålla sadeln på plats – då ligger den fel!

Ta hjälp att prova ut sadeln
Sadlar är en djungel som rymmer många åsikter. Åsikterna går isär angående vilken eller vilka utbildningar inom sadelområdet, vilken stoppning eller typ av sadel som är bäst. Något experterna verkar eniga om är vikten av att lyssna på hästen. Den kommer, om den får möjlighet, att tala om för dig om sadeln passar.
Ett tips är att vara frågvis och vetgirig när du står i begrepp att köpa sadel – och anlita en duktig sadelutprovare! Sadelutprovare ska vara experter på sitt område. Låt dom visa det!

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, publicerad 2012

Relaterat:
Välj rätt sadel till rätt häst.
Sadelmakare Lars Sundin och veterinär Katarina Brunstedt lotsar oss genom sadeldjungeln i utgåva 6 2017. Köp den här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.