Så hittar du framåtbjudningen

Framåtbjudning är A och O i ridningen. Bjuder din häst inte framåt kommer den inte att utföra några rörelser på ett korrekt sätt. Hur vi hittar den åtråvärda bjudningen berättar Mats Mellberg för oss.

– Bjudningen är beroende av ryttarens position och balans, inleder Mats Mellberg, ridskolechef sedan fyrtio år på Sundby ridskola utanför Stockholm. Varje avvikelse från en korrekt position och en god balans hos ryttaren måste kompenseras med drivning.

En korrekt position hos ryttaren handlar enligt Mats om att vara med i hästens rörelse.
– Om du är efter i rörelsen kommer du att bromsa med sitsen. Om du sitter snett måste du driva för att förmå hästen att räta ut sig.

För att kunna följa med i hästens rörelser fordras en väl utvecklad takt- och rytmkänsla.
– Så fort du inte följer med i hästens rörelse tvingar du hästen att parera för att hålla balansen.

Det låter både enkelt och logiskt. Måste hästen parera för att hitta balans och jämvikt blir det svårt att samtidigt bjuda framåt. Men balans, takt- och rytmkänsla är inte något man får gratis, det är något vi måste öva upp.
– Att hitta takten i hästens rörelse är något av det svåraste som finns, medger Mats.

Men det finns övningar som hjälper oss att träna upp balansen och taktkänslan.

Fram för skänkeln
En viktig förutsättning för att du ska kunna följa med i hästens rörelse är att den går fram för skänkeln.
– Ett vanligt fel är att ryttaren driver med sätet och på det sättet ”skjuter” hästen framåt, säger Mats.

Han skrattar och liknar det vid den rörelse man gör när man vill få en eka av ett grund.
– Om du driver så kommer det att gå trögare och trögare och så fort du avbryter drivningen kommer hästen att stanna.

Mats förklarar att du varje gång du på det viset gungar med sätet försätter hästen ur balans och tvingar den att parera, vilket oftast fungerar som en broms.
– Drivning med sätet kan fungera men bara precis för stunden, som en förstärkt framåtdrivande hjälp.

Du måste alltså lära din häst att gå fram för ett litet och snabbt tryck av skänkeln. Lyssnar den inte första gången får du sätta lite mer kraft i trycket.

Följ med passivt
– För att lära dig att följa med i hästens rörelser ska du börja med att passivt följa med i hästens takt, upplyser Mats. Så får du följa med tills du hittar en bra balans och får en god känsla för takten.

Mats jämför med hur en ryttare rider mot ett hinder. Ett hett tips är att titta noga när en skicklig ryttare hoppar, hur hon eller han följer med i hästens takt och även kan vara aktiv när det behövs.
– Ett vanligt fel är att du ändrar din takt och driver snabbare. Återigen måste hästen parera för att hitta balansen. Du får alltså inte störa hästens takt.

Att hitta takten är inget du gör en gång för alla. Förutom att takten är individuell för varje häst, kan den också för samma individ, skilja sig åt från gång till gång. Du måste alltså i varje ridpass ödmjukt leta efter takten.

Hitta balans från fötterna
Ponnyerna från Sundby ridskola har ofta visat framfötterna i dressyrsammanhang. Men grunden till framgångarna är inte att trimma dressyr sju dagar i veckan.
– Dom här ponnyerna tränar alla hoppning två gånger i veckan, berättar Mats. Det är rätt sällan vi övar rena rörelser även om tjejerna så klart måste få rida igenom dom program dom ska tävla i.

Strategin är noga utarbetad.
– I hoppning får du snabba reaktioner. Och du lär dig hitta balansen från fötterna.

Mats beskriver hur dom små barnen och faktiskt även dom lite äldre, har svårt för att från början lära sig att hitta balansen när dom sitter ner.
– Dom har inte tillräcklig bålstabilitet, är helt enkelt inte tillräckligt starka. Att i stället först lära sig att hitta balansen i fötterna genom lätt sits och lättridning är mer naturligt. Dessutom stör man då inte hästarna.

Mats visar hur du, när du står rätt upp och ner på golvet, måste ha höfterna rakt ovanför fötterna för att stadigt hålla balansen.
– Det är naturligtvis samma sak när du sitter på hästen. Är du lite i bakvikt trillar du bakåt precis som du trillar framåt om du är i framvikt. Då måste du hålla i dig, vilket du gör i tyglarna.

På Sundby får alla barn redan från början lära sig att rida lätt och stå i lätt sits. Mats berättar att fem-sexåringarna, som går på ”ridlekis” får stå mycket i stigbyglarna. Och handen på hjärtat – hur många vuxna har den bålstabilitet som krävs för att lära sig att hitta balansen genom att sitta ner på hästen?
– I lättridningen kan övningarna göras lite mer krävande genom att du till exempel står upp två steg och sitter ner ett steg. Det här hjälper dig verkligen att hitta taktkänslan.

Mats berättar att när barnen väl lärt sig att hitta balansen på det här sättet är det bara att sitta ner och balansen finns där som av sig själv.

En uttråkad häst bjuder inte
För att få en häst att bjuda framåt krävs också att den får ett omväxlande jobb.
– Ingen häst tycker om att gå i ridhuset och träna rörelser sju dagar i veckan.

Mats poängterar vikten av att varva dressyrträningen med att gärna hoppa men också att rida ut i naturen för att få en alert och glad häst. Och det är något som inte bara är välgörande för hästen, det hjälper i allra högsta grad också till att ge ryttaren balans, följsamhet och taktkänsla.

Det kan även finnas andra orsaker till att din häst inte bjuder framåt. En orsak kan vara att hästen inte är tillräckligt tränad, att den helt enkelt inte orkar utföra det du ber den om.
– När du tränar, nöj dig med några steg till att börja med, och gå sedan ur rörelsen för att göra om den på nytt, återigen bara några steg. Så småningom kan du öka på några steg till.

Dubbla budskap
Det kan också handla om att hästen inte förstår.
– Det är inte ovanligt att ryttaren ger dubbla budskap utan att vara medveten om det.
Mats beskriver ett tillfälle då det är lätt hänt att du ger hästen två helt olika budskap på samma gång.
– Om du med tygeln visar att du vill att hästen ska gå till vänster medan du trillar över till höger och med vikthjälpen talar om att hästen ska gå ditåt, då är det svårt för hästen att veta vad du egentligen vill.

Mats tar ett nytt exempel.
– Eller om du vill att hästen ska minska tempot och du samtidigt som du tar i tyglarna lutar dig bakåt, vilket gör att sittbenen verkar drivande. Då är det inte heller lätt för hästen att förstå.

Håll i minnet att du ska vara med i hästens rörelse.
– Inga överliv bakom lodplanet! förmanar Mats och jämför med en travökning. I längningarna i trav ser man ofta ryttare som lutar sig bakåt, vilket är frustrerande för hästen. Med sittbenen driver du medan du skjuter tyngdpunkten bakåt, vilket hästen måste försöka parera.

Resultatet blir ofta att hästen bromsar för att hitta balansen. Är det en het häst kan svaret bli tvärtom, att den rusar iväg.
– Det gäller alltså att du lär dig rätt från början, framhåller Mats. Det spelar i och för sig inte så stor roll för hästen så länge ryttaren är liten och lätt, då kan den hålla balansen ändå. Men den lilla ryttaren växer och då blir det inte lika lätt för hästen längre. Dessutom är det betydligt svårare att lära om än att lära rätt från början.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton publicerad i Equipage 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.