Så gör mardömsbilisten

Varje år drabbas hästar och ryttare av skador och dödsfall i trafiken. Trots att hästar inte bara finns på landet, utan också i tätbebyggda områden, är kunskapen bristfällig om hur bilister, cyklister och mopedister – och hästar – bäst samsas i trafiken. Receptet för ökad säkerhet är enkelt – undvik “The 5 big no-no’s”.

Trots höstmörkret är det härligt att kunna rida ut i naturen och njuta av årstidernas skiftningar. Ibland behöver dock en trafikerad väg passeras eller följas, vilket kan innebära en stor risk.
– Dom flesta ryttare undviker trafikerade vägar, men eftersom merparten av Sveriges hästar finns i storstadsnära områden är hästar också en del av trafikbilden. Många olyckor med hästar och ryttare skulle kunna undvikas om kunskapen om hästar i trafiken ökade, säger Mikael Theoren, affärsområdeschef Häst & lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Alla hästar är i grunden är flyktdjur, vilket innebär att dom hellre springer ifrån sådant dom upplever som otäckt. Hästar har en väldigt snabb reaktionsförmåga och kan ändra både riktning och tempo på mindre än en sekund.

Med träning kan flyktinstinkten minskas, men den finns alltid kvar. Det gör att även dom lugnaste hästarna kan bli skrämda av en tutande bil, en stor lastbil som kör förbi nära eller ett fordon som hastigt dyker upp.

“The 5 big no-no’s” – en ryttares mardröm:
1) Tuta inte!
2) Passera inte snabbt!
3) Passera inte nära!
4) Kör du ett stort, skramlande eller högljutt fordon – stanna och vänta tills hästen passerat med råge!
5) Cyklar du och kommer upp bakom hästen – ropa “Hej, här kommer jag” så hästen är medveten om att du är där. Kör du en tyst elbil gäller samma princip (tuta inte, se punkt 1) – hästen kan bli livrädd för ljudlösa fordon som dyker upp hastigt.

Så möter du hästar på ett säkert sätt i trafiken:
» Sakta in
» Håll avståndet
» Fäst blicken på hästen – den kan ändra riktning och tempo väldigt snabbt
» Låt ekipaget passera eller kör förbi sakta

En hästolycka kan bli dyr – för bilisten
– Om olyckan ändå är framme, är det nästan alltid fordonets försäkring som täcker kollisionen. Men både häst och ryttare bör ha en egen olycksfallsförsäkring, uppger Agria i ett pressmeddelande.

Om ett trafikförsäkringspliktigt motorfordon kolliderar med ett hästekipage är ryttaren normalt berättigad till ersättning för personskadorna genom fordonets trafikskadeförsäkring. Oftast betalar trafikskadeförsäkringen ersättning för dom kostnader som uppkommer om hästen skadas.

Fordonsägaren får dessutom stå för skadorna på det egna fordonet. En kollision med ett hästekipage kan därför kosta fordonsägaren ganska mycket pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.