Så blir hästägandet billigare

Ja visst, du kan vara hästägare utan stabil chefslön. Rätt planering gör att du kan spara åtskilliga tusenlappar och även fixa hästägandet galant i tider av sämre inkomster eller ökade utgifter. Häng med på ett gäng handfasta tips!

Det är bara att gratulera minoriteten som gör en ärlig budget. Hör du till gänget som tänker ”jag borde” men samtidigt inte vill veta sanningen? Oavsett om du är Farbror Joakim eller Krösus så kan pengar sparas in på många fronter inom hästhållningen.

Ordet budget känns inte särskilt charmigt, men behöver inte vara så värst svårt. Du kan få en stabil koll på dina utgifter endast genom att plocka upp din telefon idag och fylla i varje hästrelaterad utgift under kommande 30 dagar.

Vad sägs om att anta en utmaning där du genomför en åtgärd per månad? Inte nog med att du sparar pengar, flertalet av tipsen avlastar miljön. Glöm inte den gamla klyschan: många bäckar små…

1. Se över foderstaten.
Allt fler hästar lider av välfärdssjukdomar – överutfodring är både skadligt och kostsamt. Idag finns många verktyg på nätet som räknar ut foderstater. Det finns också gratis rådgivare, välj dom som inte är knutna till ett fodermärke.
Ett klart faktum är att dom flesta hästar klarar sig utan kraftfoder. Pengar finns att spara: rapporten från Hästnäringens Nationella Stiftelse visar att en enda ridskolehäst äter kraftfoder för 2 000 kronor under perioden september–april.

2. Sömnadskonst innan du slänger.
Små jack i ett täcke kan repareras med limpistol, dålig vattentäthet åtgärdas med impregnering. Arbetsinsatsen från en sömmerska eller sadelmakare är billig jämfört med kostnaden för ett nytt kvalitetstäcke. Om täcket är en smula tunt för dom kallaste veckorna, lägger du ett innertäcke under, lager-på-lager-metoden är konstaterat effektiv. Och du, ta en runda i hagen – det händer ibland att den stickiga klistolpen är täckesmarodören snarare än hagkompisen.

3. Öka samvaron i stallet.
Ett gott samarbete med stallkamraterna sparar pengar: samåkning och samlad kundkraft ska inte underskattas. Köp strömedel och foder tillsammans (kom ihåg att göra en beställning där bäst före-datumet inte går ut).
Att gå ihop ett gäng när det är dags för tandkoll eller vaccinering är guld värt. Ni hamnar i ett förhandlingsläge och veterinärens inställelseavgift kan delas på flera.

4. Träna smart.
Alla ekipage mår väl av att träna för instruktör ibland, men behöver du verkligen drillas varje vecka? Utöver själva kostnaden för instruktörens uppmärksamhet tillkommer ofta bensinpengar…
Ta ett snack med din kompis som har det där extra ögat för sits och inverkan, kanske kan du ta en stalljour som gentjänst? Det finns också mycket potential i dagens teknik. Ställ upp din telefon och filma passet, googla efter bra ridövningar eller gå med i ett forum där du kan få feedback.

5. Väck husmor i dig.
Produkter som tillverkas specifikt för hästbranschen tenderar att ha en dyrare prislapp – vaselin och solskydd är typiska exempel på produkter som du istället kan köpa i närmsta matbutik.
Bor det en kemist i dig? På nätet  hittar du recept för babyoljebaserad pälsglans, naturliga insektsmedel och vinägerblandningar som fräschar upp mögligt läder. Det är kul att experimentera!

6. Tänk säsong och second hand.
Anpassa ditt hästägande efter säsong. Tänk efter, behöver du verkligen ridhuskort på sommaren?
Med rätt planering kan du också få kvalitetsprylar till ett fint pris, att köpa vintertäcken på sommarrea är en given klassiker.
Att hålla ögonen öppna efter second hand-prylar är guld, eller vad sägs om att lägga ett bud på dom där skydden som din stallkompis aldrig använt? Och kom ihåg, det är ju inte ridbyxorna från den allra senaste kollektionen som är huvudsaken – det är ju samvaron med hästen.

7. Känner du en hästskötare?
Har garantin för skoningen gått ut? Tips: alla personer med hästskötarexamen har tappskokompetens.
Såvida det finns utrustning i stallet kan hästskötaren bräcka loss en sko och slå fast en ny som håller till nästa skoning. Detta för en billig summa eller en gentjänst. Är du riktigt driftig kan du själv gå en kurs för att få tappskokompetens, perfekt för dig med en häst som trampar av skorna stup i kvarten.

8. Ge kärlek till gräset.
Kan du hålla hästarna borta från gräshagen när det är som blötast? Då ger du gräset utmärkta förutsättningar för att växa till sig, vilket sparar framtida foderkostnader och håller hästarna sysselsatta i hagen senare. Bra tillväxt på betet binder koldioxid (klimatsmart) och ersätter hökostnaderna i vår!
Det allra minsta du kan göra är att mocka hagen för att minimera parasiter. Gödsel som är fritt från strömedel står dessutom högt i kurs hos trädgårdsfantaster.

9. Se över försäkringar.
Den kaxiga skippar försäkringar och lägger undan pengar varje månad. Utan ett sparande är en veterinärvårdsförsäkring självklar, men behöver du verkligen en livförsäkring på din hobbyhäst? Att ringa runt till olika försäkringsbolag kan pressa priset, vilket kan vara särskilt ekonomiskt avgörande för dig med flera hästar. Glöm inte din egen försäkring – det är vanligt med dubbla olycksfallsförsäkringar via facket.

10. Dela glädjen.
Handen på hjärtat – hör du till dom som ruschar in, rider 25 minuter, rusar vidare och får dåligt samvete över att du inte hinner putsa prylarna eller ge en omsorgsfull rykt?
Att dela hästglädjen med en medryttare avlastar plånboken och ger dig möjlighet till mer kvalitetstid. Dessutom har du någon att ringa om du tvingas jobba över eller åker på vinterkräksjuka…

Lycka till med budgeten!

Text » Josefin Strang  Foto » pxhere.com, utdrag, publicerad i sin helhet 2014

En tanke om “Så blir hästägandet billigare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.