Ryttarens storlek har betydelse

Ryttarens storlek i förhållande till hästens är en känslig fråga som få vill ta i. Ändå har vikten stor betydelse för hästens välmående.

Är det allas vår rättighet att få rida eller kan du helt enkelt vara för tung? Det är en fråga som alltid tycks väcka debatt, då just det här med vikt och hur stor en ryttare faktiskt maximalt bör vara, är ett riktigt känsligt ämne.

Equipage tog sig an frågan med hjälp av forskaren och professorn Lars Roepstorff, Agrias chefsveterinär Charlie Lindberg och tränaren och sitsgurun Mette Henriksen. Och visst har storleken betydelse! Men balans, självinsikt och framför allt hästkunskap är minst lika viktiga faktorer när vi diskuterar hur mycket en häst ska behöva bära.

Många undrar
Titt som tätt poppar frågor i olika forum upp från ryttare som undrar om dom är för långa eller för stora för sina ponnyer eller hästar. Ibland svaras att det är okej “för din häst är ju viktbärande”, ofta när det handlar om en islandshäst, Irish Cob eller kanske en fjording.

 Men finns det verkligen belägg för att dom här typerna av hästar skulle vara mer viktbärande än andra?
Kort svarat: Nej.
– Jag tror att vi har ganska svårt att bevisa att en ras skulle vara generiskt eller genetiskt mer viktbärande, det är nog mer tyckande och baserat på erfarenhet. Erfarenhet ska man självklart ha respekt för men vi har inga vetenskapliga belägg för att vissa raser skulle kunna bära mer än andra, säger Lars Roepstorff, professor i hästens funktionella anatomi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Även om det inte finns någon direkt forskning som visar på att vissa hästar skulle kunna bära mer än andra, finns det definitivt åsikter och traditioner kring det. Ser vi till hur det faktiskt ser ut på Island, finns det inga andra hästraser att tillgå. Det har lett till att islandshästen i alla tider har ridits av alla.
– Det finns en tendens att man ser vissa raser som mer viktbärande än dom kanske är. Bland islandshästar kan man ibland se väldigt stora karlar på små hästar och det tycker inte jag är okej, säger Agrias chefsveterinär Charlie Lindberg.

Vad säger då forskningen?
En studie* som ofta tas upp i viktdiskussioner är en amerikansk sådan som påvisar att hästar klarar av att bära upp till 20 procent av sin egen kroppsvikt utan att visa på någon direkt stress. Bär dom mer än 25-30 procent av sin kroppsvikt blir dom däremot ömma i sin muskulatur.

Det skulle betyda att en häst som väger runt 350 kilo, som en normalstor Islandshäst, klarar av att bära 70 kilo – men tar skada av en ryttare som väger däröver.

Varför finns det då inte  någon tydlig gräns på hur mycket det är okej att som ryttare väga på en häst? Ingen lag som reglerar?
– När vi forskar i det här med hur mycket en häst orkar bära, kommer vi aldrig fram till några tydliga viktgränser, det är för mycket annat som spelar in – hur stor hästen är, hur den är byggd, hur den är tränad, vilken utrustning den har, vad ekipaget ska göra, om hästen är tränad till att bära den ryttaren och så vidare, säger Lars.

Viktproblem
Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen vuxna med fetma fördubblats sedan 1990 och även bland barn har fetma ökat under samma tidsperiod. Samtidigt finns det forskning som pekar på att antalet unga med ätstörningar också ökat. Det gör viktfrågan komplex.
– Det är ett stort problem och ett väldigt känsligt sådant det här med vikt. På ridskolor till exempel tvingas dom ibland säga till tjejer att dom är för tunga för att rida ponny och då kanske tjejerna blir anorektiska istället, resonerar Charlie.

Att säga till någon att hon eller han är för tung för sin häst, är inte alltid en lätt uppgift, därför menar Lars Roepstorff att det ändå kan vara bra att sätta en viktgräns för en verksamhet.
– Jag har full förståelse för att man sätter viktgränser på ridskolor till exempel. Dom känner sina hästar och vet vad dom gör på lektionerna och kan sätta bra gränser för vad dom klarar av att bära. Det blir en psykologisk hjälp för ridläraren som inte behöver stå där i mitten och säga att ”jag tycker du väger för mycket för den här hästen” utan istället kan hänvisa till dom regler som redan är satta, säger Lars.

 

Hur påverkas hästen?
När hästarna bär för tungt under en längre tid tar deras ryggar skada, men även lederna blir onödigt påfrestade när belastningen ökar.

Men det beror också på vad som förväntas av hästen under ryttare. Är det ett längre arbetspass som står på schemat eller är det en kortare promenad i skogen?
– För en jockey som ska rida en galoppör så fort som möjligt vet vi att bara ett kilo gör en väldigt stor skillnad och påverkar tiden signifikant. Ska du däremot bara ut och skritta en tur spelar några kilon hit eller dit inte så stor roll, säger Lars.

 

Enligt Charlie finns det ingen statistik på hur många skador som uppkommit på grund av att hästarna burit för tungt.
– Vi tar inte in några viktuppgifter på ryttarna i skadeanmälningarna. Men det rids sönder så mycket hästar i dag av alla möjliga typer av ryttare på grund av fel träning – oavsett hur mycket ryttarna väger, säger han.

Hur påverkas ridningen?
Mette Henriksen är känd som något av en sitsguru. Hon är RIK III-ridlärare och B-tränare i dressyr, har tävlat Grand Prix-dressyr och medelsvår hoppning och fälttävlan.

Dessutom har hon jobbat som beridare i Danmark och USA och under sina år som lärare på före detta dressyrelitgymnasiet i Tranås undervisade hon både Patrik Kittel, Charlotte Haid-Bondergaard och Minna Telde. I dag undervisar hon blivande hippologer och beridare på riksanläggningen Flyinge.

Hon förklarar att det ställer höga krav på ryttaren om denna är stor eller lång.
– Då måste ryttaren nämligen både hålla sig i balans och dessutom kunna avgöra hur länge det går att rida hästen utan att det blir för tungt för den.

Det som ofta syns på ponnyryttare till exempel är att dom ändrar sina sitsar till det negativa om dom blir för stora för sina ponnyer.
– Det är ofta först när dom växer som dom känner att dom börjar komma åt ponnyerna ordentligt. Men sitter dom för länge efter att dom blivit för stora, kan dom förstöra sina sitsar. Dom sjunker ihop med överkroppen och hissar antingen upp stiglädrena eller börjar dra upp benen för att komma runt med skänkeln.

När ryttaren är för lång blir det också mycket ryttare ovanför hästens rygg, vilket gör att minsta lilla ändring i balanspunkten kommer att påverka hästen.
– Ryttarna hamnar lätt framför eller bakom drivpunkten och hästen får svårare att hitta ett jämnt driv eftersom ryttaren blir vingligare. Risken är att dom sjunker ihop så pass mycket att dom rider mer med handen än med kroppen, berättar Mette.

Håll det proportionerligt
– En ryttare som är för tung i förhållande till hästens storlek kan göra att hästen rör sig mindre. All energi går åt till att bära upp ryttaren vilket gör att hästen rör sig mycket mer ekonomiskt, säger Mette.

Hon berättar att hon har ponnyelever som ber henne sitta upp på deras hästar under lektionen. Men det gör hon helst inte eftersom hon anser sig vara för tung helt enkelt.
– Det här med att vuxna ska sitta upp och rida till sina barns shetlandsponnyer till exempel, det ger mig bara rysningar. Shetlandsponnyer är till för barn.

Det handlar om sunt förnuft men också ordentlig kunskap om hästar, något Lars Roepstorff skulle vilja se mer av i ridsporten.
– Det är klart att vikt är en betydelsefull sak för hästen, men just att sätta gränserna är väldigt svårt och måste göras från individ till individ. Där får man ta hjälp av någon som kan bedöma ekipaget på ett bra sätt. Jag tycker att det absolut viktigaste är att vi i alla lägen ser till att vi ökar den generella kunskapen och kompetensen bland dom som håller på med hästar, säger Lars.

Skicklighet viktigast
Alla tre experterna är rungande överens om att det inte bara är ryttarens vikt som avgör om belastningen är lagom på hästen, utan också kvaliteten på ridningen.
– En tyngre ryttare som är väldigt skicklig och kan följa med hästens rörelser kan vara bekvämare för en häst än en lättare som inte är så skicklig och istället motverkar rörelsen, säger Lars.

Bättre insikt om sig själv som ryttare och mer vältränade ryttare efterfrågas.
– Jag tycker man ser det alldeles för mycket ute på tävlingar i dag – unga tjejer som är rätt ordentligt överviktiga och sitter och skumpar på sina ponnyer. Det är ju ingen fördel varken för framgång eller för hästen. Det bästa rådet är att träna sig själv. Det är många som är lite väl runda om baken som skulle må bra av mer träning. Jag tycker det är väldigt positivt att fler och fler tränare börjar prata om kostråd och träning, det kommer nog hästarna må bra av, säger Charlie.

Mette tipsar om att lära sig mer om sin egen kropp för att kunna arbete med hästen och inte störa den.
– Ställ dig framför en spegel och titta på dig själv. Hur fungerar din kropp när du rider? Förmodligen behöver du träna något annat, förutom ridningen, också. Kanske behöver du träna styrka eller smidighet. Det gäller att inte bara acceptera sina svagheter utan att faktiskt jobba på att förbättra dom!

Text och bild » Karin Moberg publicerad 2015

* Vill du läsa mer om den omnämnda forskningen ovan kan du göra det här »

Läs senaste forskningen i ämnet här »

2 tanker om “Ryttarens storlek har betydelse

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.