Rörelsestörning – alltid en hälta?

Är en rörelseasymmetri hos en ridhäst alltid en hälta eller kan det handla om en medfödd oliksidighet? Om detta forskar Marie Rhodin, docent och lektor på SLU.

Att alla hästar är mer eller mindre oliksidiga, precis som vi människor, är väl känt. Men hur ska man då veta om ett asymmetriskt rörelsemönster beror på en medfödd oliksidighet eller en hälta? Marie Rhodin är mitt uppe i ett forskningsprojekt som hon hoppas ska bringa klarhet i detta.

Många uppvisar asymmetri
I Maries studie ingår drygt 220 hästar, som alla av sina ryttare betraktas som friska, fungerande och väl presterande. Dom ska inte ha uppvisat någon hälta under dom senaste sex månaderna.
– Trots detta uppvisade hela 72 procent av dessa hästar ett asymmetriskt rörelsemönster när vi gjorde en objektiv rörelseanalys, berättar Marie.

Sensorer registrerar rörelser
Studien påbörjades under hösten 2013 och under våren 2016 kommer man att gå vidare med dom sista mätningarna och eventuella behandlingar. Kontrollen görs på både hårt och mjukt underlag, på rakt och böjt spår och i olika hastigheter.
– Vi är i behov av bra underlag ute, så under vintern gör vi inga mätningar, säger Marie.

För att göra röreseanalyserna används små sensorer, som fästs på hästens kropp och registrerar rörelsemönstret. Marie berättar att man tidigare använde sig av höghastighetskameror, som filmade hästar i ett laboratorium. Sensorerna möjliggör att mäta rörelserna ute i fält under till exempel ett träningspass.

Behandling och ny mätning
Dom hästar som visar upp ett asymmetriskt rörelsemönster kommer att behandlas med antiinflammatorisk medicin, ett *NSAID-preparat, varefter man gör en ny rörelsekontroll och mätning.
– Svarar hästen inte på behandlingen kan det finnas flera förklaringar, säger Marie. Det kan handla om en biologisk variation där asymmetrierna inte är smärtutlösta. Vi vet väldigt lite om kronisk smärta på hästar, till exempel neurogen smärta, och vilken effekt anti-inflammatorisk medicin har.

Marie menar att detta måste studeras mer då antiinflammatorisk medicin är en mycket vanlig behandling för hästar med ortopediska lidanden.
– Vi skulle kanske behöva utveckla ett mer potent smärtlindringstest för att kunna utesluta att hästen rör sig asymmetriskt på grund av smärta, avslutar Marie.

Projektet finansieras av Stiftelsen Hästforskning samt Formas.
*NSAID (non-steroid antiinflammatory drugs) är en grupp läkemedel som har inflammationsdämpande, smärtstillande och febernedsättande verkan.

Föl sökes till studien vid SLU om rörelseasymmetrier. En forskargrupp ska undersöka om rörelsestörning hos föl kan vara medfödd. Studien är ett doktorandprojekt som handleds av veterinär Marie Rhodin. Läs mer här »

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, 2016

En tanke om “Rörelsestörning – alltid en hälta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.