Ridsportsprylarnas smutsiga baksida

I går kunde vi lyssna till och förfasas över vad P1-programmet Kaliber, på plats i Indien, hittade när dom granskade fabriker som flera svenska företag köper utrustning i från. Equipage var i samma stund på Hästsportmässan, en sluten mässa för inköpare till landets alla ridsportbutiker…

Många av våra svenska konfektions- och utrustningstillverkare använder fabriker i Indien där arbetare utsätts för hälsorisker i samband med produktionen.

Kalibers reporter utgav sig för att vara inköpare av ridsportprodukter och åkte till staden som är centrum för tillverkningen av hästprylar, Kanpur i Norra Indien. Milt uttryckt var arbetsförhållandena på dessa fabriker inte godtagbara. Utan vare sig mun- eller hörselskydd, handskar eller annan skyddsutrustning hanteras farliga kemikalier och lim- och färgångor samt damm andas in vilket ökar risken för både astma och cancer i luftvägarna.

Kaliber skriver på P!’s hemsida att det hänt något med utbudet av hästsportsprodukter. Dom påpekar att det poppat upp betydligt fler försäljningställen, butikskedjor, och att produkterna har blivit billigare över lag.

– Vår målsättning har ju varit att göra ridsporten tillgänglig för alla utövare, säger Joachim Höök, delägare och VD på Hööks Hästsport. Vi har jobbat hårt för att se till att ridsporten inte är en exklusiv sport, utan att man ska kunna hålla på med det oavsett vilken typ av ryttare man är och vilken plånbok man har, fortsätter han.

P1’s Kaliber menar att dom svenska företag vars fabriker dom granskade i programmet, har uppförandekoder som ställer krav på leverantörerna och arbetsmiljön. Men dom har inte koll på, eller struntar i att kontrollera, att kraven verkligen följs.

Lyssna till hela programmet (31 min) här »

Lyssna till ett klipp ur programmet (2,37 min) här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.