Ridning ingår i allemansrätten

Att bege sig på en långritt ute i skogen eller en skön galopp över ett fält kan vara helt underbart. Och visst hör uteritter till ridningen – men det finns en hel del saker att tänka på när du ger dig ut med din häst. Ridning ingår i allemansrätten och sedan 1994 är allemansrätten inskriven i grund­lagen.

Där står att “Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”. Allemans­rätten i sig är ingen lag, utan fri­heten att vistas i naturen utan detaljerade regler. Det är en frihet under ansvar och kan sammanfattas med orden ”inte störa, inte förstöra”.

Den här tjejen har med största säkerhet flörtat rejält med markägaren, eller så äger hon åkern själv. Att rida på en sådd åker är strängt förbjudet. Hm, dessutom bär hon inte hjälm, aja baja madame!
Påbjuden ridväg.
Du måste här följa det markerade ridspåret och får inte rida utanför det.
Ridning förbjuden.
Den här skylten kan inte sättas upp av enskilda personer eller vägföreningar utan förbudet måste beslutas av kommunen.
Förbudet innebär inte förbud mot att leda häst.

Enligt brottsbalkens bestämmelse om ”tagande av olovlig väg” är det förbjudet att ta väg över ägor ”som kan skadas därav”. Man kan säga att ridning är tillåten så länge det inte medför skada.

För att få rida regelbundet eller utöva någon slags organiserad ridning på annans mark, bör man ha markägarens medgivande.

Ridning på enskilda vägar är tillåtet. Den som har en enskild väg har bara rätt att förbjuda trafik med motordrivna fordon på vägen men i undantagsfall, om vägen upprepade gånger blivit riktigt förstörd, kan en markägare få tillstånd att sätta upp en skylt som förbjuder ridning.

Ridning i exempelvis motionsspår och skidspår kan förbjudas i lokala ordningsföreskrifter så det är din skyldighet att kontrollera det först.

Aldrig tillåtet
Oavsett risk för skador är tomt och plantering alltid förbjudna områden. Med andra ord får du aldrig rida på en åker och heller inte på mark nära ett hus – om det inte är tydligt att du är utanför tomtgränsen förstås.

Ridning i trafiken
Ridning och körning med häst är tillåten på dom flesta vägar och i terrängen med undantag av gång- och cykelbanor, motorväg och motortrafikled.

Korsande ridväg.
Bilister bör hålla utkik efter hästar som kan korsa vägen. Om du rider här måste du såklart vara aktsam för den trafikerade vägen och bara
korsa den när inga bilar
kommer.

Som ryttare bör du tänka på att:
» Rid på körbanans högra sida om inte särskilt ridspår finns. Det är vanligtvis inte tillåtet att rida på gång- och cykelbanor.
» Om ni är flera som rider tillsammans gäller det att hålla ihop gruppen. Låt aldrig hästar invänta varandra på varsin sida av vägbanan. Hästar är flockdjur och i värsta fall kan en häst kasta sig efter den del av flocken som redan passerat över vägen.
» Vid ridning i mörker måste både ryttare och häst ha reflexer.
» När du möter en bil – ta ögonkontakt och ge signaler till föraren om du vill att den ska stanna eller köra förbi.

Som bilist bör du tänka på att:
» Det krävs försiktighet från förarens sida att möta eller köra förbi en häst. Minska farten.
» Undvik att gasa eller bromsa hårt när nu närmar dig hästen. Kör i jämn fart och passera hästen med ett stort avstånd.
» Det bästa är om hästen ser bilen innan du kör förbi, så var beredd på att ryttaren kanske vill vända sin häst om den från början går i samma riktning som bilen.
» Skapa ögonkontakt om det är möjligt och se om ryttaren gör några gester. Håller ryttaren upp handen stilla vill hon att du ska stanna, viftar hon istället med handen kan du köra förbi.
» Kolla att det inte kommer mötande trafik innan du kör om hästen. Undvik att köra upp för nära bakom hästen då många blir rädda av detta.
» Byt från helljus till halvljus, eftersom både häst och ryttare kan bländas.

Gångbana.
På gångbanan får man tyvärr varken rida eller leda sin häst.
Förbud mot trafik med motordrivet fordon.
Hästar räknas inte som motordrivna fordon så här får du rida.
Förbud mot trafik med fordon förspänt med dragdjur.
Här får du inte köra hästen, men väl rida och leda.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om hästar och allemansrätten »

Källor » Vägverket, Transportstyrelsen, Naturvårdsv­erket och Svenska Ridsport­förbundet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.