Ridning är inte friskvård

När man ser över den friskvård som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefritt så finns bastubad, boule, stretching och saltrum med på Skatteverkets lista. Men inte ridsport. Det är dags för regeringen att börja agera, skriver Marie Angselius och Anna Wallberg i Metro debatt idag.

Marie och Anna hänvisar till Skatteverkets lista över skattefria förmåner inom motion och friskvård där såväl bastubad, boule, stretching som saltrum står med. Men inte ridning.

Låter det som ett skämt? Det är det tyvärr inte. På Skatteverkets hemsida står det klart och tydligt att ”Sporter som kräver dyrare redskap och kringutrustning, som golf, segling, ridning och utförsåkning räknas inte som friskvård.” Varför det skulle vara mindre hälsosamt eller konditions- och styrkekrävande att utföra en sport som kräver dyrare redskap och kringutrustning, förklaras dock ingenstans. Det är bara så, helt enkelt.

Att det dessutom ryms flera kostsamma sporter på Skatteverkets lista över “godkända” sporter, t ex ishockey, gör att Marie och Anna vill uppmana finansminister Magdalena Andersson att besöka en ridskola. Där lånas både hjälm, skyddsväst och spö ut till eleverna och där ingår all utrustning till hästen i avgiften. Till skillnad från ishockey där det vanligtvis vare sig lånas ut skridskor eller skydd…

Läs hela debattartikeln här »

Tidningen Ridsport har startat en namninsamling för att ridning äntligen ska godkännas som avdragsgill friskvård. Skriv under namninsamlingen så lovar tidningen att den lämnas över till folkhälsominister Gabriel Wikström.
Skriv på här » du också!

Equipage har flera gånger genom åren haft frågan uppe. Läs mer här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.