Ridning är en överklassyssla enligt Vänsterpartiet

Sporter som kräver “dyrare redskap och kringutrustning, som golf, segling, ridning och utförsåkning” ska inte som räknas som friskvård, menar Skatteverket .
“Det är en synnerligen fördomsfull bedömning som naturligtvis bygger på gamla föreställningar om ridning som en överklassyssla”, skriver Gefle Dagblads politiska redaktör Karin Bergkvist.

Karin pekar, som många andra gjort före henne, på alla fördelar ridningen för med sig.
“Att ridning är friskvård i allra högsta grad torde vara ställt utom allt tvivel. Att rida en lektion är ett rejält motionspass som gynnar såväl styrka, balans, smidighet och kondition och för den som har ryggproblem är bålträningen ridningen ger effektiv.
Även för den med psykisk ohälsa är det en utmärkt ide att ägna sig åt hästsport”.

Karin skriver också att Moderata riksdagsledamoten från Gävle, Lars Beckman för en tid sedan ställde en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson, S, om Ridsport som skattefri friskvårdsförmån där han undrar om hon är beredd att se över reglerna.

Finansministerns svar var svalt positivt.
“Det finns många aspekter, till exempel kring jämställdhet och jämlikhet, som behöver analyseras” uppgav hon samt att frågan kommer att vara föremål för beredning under mandatperioden.

Karin Bergkvist tolkar svaret som lovande, i synnerhet som Socialdemokraterna bara för ett par år sedan var motståndare till en förändring.
“Men det är tyvärr ingen garanti för att något kommer att hända. Politiskt har frågan om ridsport som friskvårdsförmån diskuterats med jämna mellanrum och dom flesta partier – Vänsterpartiet undantaget – anser nu att reglerna bör ändras. Ändå har ingenting hänt”, skriver hon.

Hon avslutar sin ledare med att poängtera att reglerna för friskvårdsbidragen slår hårt mot landets näst största folksport, efter fotbollen.
“Den diskrimineringen måste upphöra”.

Till Karin Bergkvist ledare »

Fotnot: i Skatterättsnämnden (SRN) avgjordes här om dagen att golfspel på en pay and play–bana och driving range räknas som en skattefri friskvårdsförmån. Se inlägg »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.