Rid för en hållbar häst

En häst som håller sig skadefri och välmående – och som alltid är ridbar är väl alla hästägares önskedröm? Men så ser ju tyvärr sällan verkligheten ut.
Därför bad Equipage Lars Roepstorff, veterinär, professor och forskare i hästens rörelsemekanik vid SLU om hjälp. Hur stor roll spelar vår ridning in och hur mycket, hur länge, hur ofta och framför allt – hur ska vi rida för att uppnå maximal hållbarhet?

När du skaffar häst är det troligen inte behandlingar, höga veterinärräkningar och konvalescenstider du längtar efter – utan ridningen, det underbara, häftiga samspelet med din häst – oavsett om det handlar om promenadridning och skogsluffning eller träning och tävling.

Lars Roepstorff har ägnat sig åt att forska om just hästens hållbarhet. Han är förutom veterinär även professor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB); Avdelningen för anatomi och fysiologi vid SLU.

Men fallgroparna är många och det är så lätt att göra fel eller missa något vitalt som resulterar i att hästen drar på sig en onödig skada. I en artikel i Equipage berättar Lars Roepstorff som forskat om just hästens hållbarthet i många år, om hur vi hästägare bör tänka när vi håller häst.

Måste man ha veterinärutbildning för att ha tillräckliga kunskaper om sin häst?
– Naturligtvis inte, svarar Lars Roepstorff, du behöver inte vara veterinär. Men att du har grundläggande kunskaper, både teoretiska och praktiska, är där­emot nödvändiga. En del kunskap går det alldeles utmärkt att läsa sig till, det finns en hel del bra litteratur. Men en del kan du bara ta till dig praktiskt och där är det viktigt att du har någon att fråga som är erfaren och duktig i ämnet.

Din hästs hållbarhet handlar inte enbart om att den rids på ett riktigt sätt. Det finns många faktorer som spelar in.
– Där finns några grundläggande punkter som rör hästens hälsa, säger Lars och listar vad som är viktigt att du har en viss kunskap om:
» anatomi, fysiologi och träning
» utfodring
» skötsel inklusive miljöfaktorer
» etologi, det vill säga hästens beteende

Regler för träning
– Vad gäller träningen är det främst tre regler som gäller, fortsätter Lars och lyfter:
» variation
» kontinuitet
» successiv anpassning

Variation innebär att du inte gör samma sak alltför ofta. Variera underlag likaväl som du varierar din ridning. Arbete på banan bör varvas med annan träning – klättring, galopparbete, intervallträning samt mer lågintensiv träning då du gör ett lugnare men längre pass med skritt och trav.

Variation, kontinuitet och successiv förändring
Variation innebär att du inte gör samma sak alltför ofta. Du bör variera underlag likaväl som du bör lägga in variation i din ridning. En veckas arbete kan rymma markarbete, gymnastikövningar såväl som mer konditionskrävande övningar som klättring och galopparbete med intervallträning. Men även en eller två dagars mer lågintensiv träning då du gör ett lugnare, men längre pass, med skritt och trav är bra.

Kontinuitet och successiv anpassning betyder att träningen ska vara regelbunden och att du inte ska göra alltför abrupta förändringar i din hästs träning. Låt förändringar i träningen komma successivt.

Att klättra bygger både styrka och kondition hos hästen. Det stärker hästens hals-, rygg- och bakbensmuskler och får den att använda dom på rätt sätt.

Lars berättar att hästens muskler och hjärt- och lungkapacitet är relativt lättränade medan skelettet svarar långsammare. Övrig stödvävnad, som brosk och senor, är i stort sett färdigutvecklade redan efter det första halvåret av hästens liv, och är därför ytterst svårt att påverka alls. Däremot räcker det med bara några veckors träning för att uppnå en förändring hos musklerna.

Regelbunden motion
Att din häst behöver regelbunden motion betyder inte att du måste rida varje dag. Det är inte heller någon katastrof om det blir två vilodagar om din häst i övrigt inte tränas speciellt hårt, men det är av största betydelse att din häst får komma ut i hagen varje dag.
– Det gäller att hålla i minnet vad som är hästarnas naturliga beteende, betonar Lars. Hästar i fritt tillstånd går och söker föda större delen av dygnet. Att ha din häst på box dom timmar på dygnet då den inte rids, kan inte rekommenderas ur hälsoperspektiv.

Undvik övertrötthet
All träning innebär påfrestning för kroppen. Det viktiga är att hästen inte tvingas arbeta när den är övertrött, trötta muskler innebär en större påfrestning på senorna.

Får din häst utföra ett arbete med högre intensitet, är det viktigt att du också lägger in pauser i arbetet. Du ska inte låta dig luras av att din häst inte är flåsig, den kan bli muskeltrött utan att flåsa.

Lars ger några generella råd för att minska risken för skador.
– Först och främst måste du vara noga med att värma upp din häst innan ett arbete. Får din häst utföra ett arbete med högre intensitet (högre grad av samling, höga hinder, Reds anm.), är det viktigt att du också lägger in pauser i arbetet. Du ska inte låta dig luras av att din häst inte är flåsig, den kan bli muskeltrött utan att flåsa. När din häst utfört ett arbete och blivit varm måste den travas och skrittas tills puls och andning återgått till det normala.

Det gäller att du lär känna din häst för att veta hur den mår. Ett råd från Lars:
– Var noga med att visitera din häst varje dag så du direkt känner om den är varm, svullen eller öm någonstans. Märker du en sådan förändring ska du genast ställa dig frågan om det kan ha något att göra med arbetet din häst fått göra, underlaget den gått på eller något annat som inträffat.

Du behöver alltså inte vara veterinär för att veta hur du ska hantera din häst. Men du måste inneha vissa grundkunskaper och du måste, för att få mer handgripliga råd med din träning, ha en kunnig och erfaren tränare till hjälp.

Övre bilden » Dressyrryttarinnan och domaren Sigrid Bergåkra rider ofta och gärna sina hästar ute i terrängen. ”Mycket ute och mycket upp och ner i backarna”, hör till Sigrids filosofi för hållbara hästar.

Text och Foto » Eva Jacobsen Svaton, Equipage 2010

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.