Reflexer – kanske den billigaste livförsäkringen

Hösten är på intågande och utan reflexer kan du och din häst råka riktigt illa ut i trafiken. Reflexer är ett måste kvällstid – utbudet är stort till en relativt billig peng – och nu för tiden kan reflexprylar faktiskt vara både snygga och funktionella.

Reflexer finns för praktiskt taget alla kroppsdelar – häst som ryttare – och är troligen den billigaste livförsäkring som finns.

Illgula eller skrikande oranga, reflexer är ett måste att klä på hästen och trä över sig själv nu när mörkret nu infaller allt tidigare på eftermiddagarna. Men stopp där – reflexer behöver inte alls innebära något fult eller något extra som hängs eller kläs på. Tänk istället att det är ett plagg du skulle ha använt ändå – men nu råkar det bara vara försett med något som reflekterar i ljus.

Om du har mörka kläder på dig och din häst är brun, fux eller svart upptäcker en bilist, med halvljus, dig på 20-30 meters avstånd. Har du ljusa kläder och rider en skimmel syns du från ungefär 60 meter. Om du och din häst bär reflexer ser bilisten dig redan på 125 meters avstånd.

Snyggt OCH praktiskt
Kolla t ex in den här snygga och värmande västen från Mountain Horse, inte en enda illgul reflexstrimma i sikte.

“Mountain Horse Väst Illusion reflex”, nu 597 kr på sadlar.se (ord pris 995 kr) här »

Den här tuffa, vattentäta jackan från Hööks har breda reflexer längs axel och ärm och dessutom lite varstans runt om som fina detaljer.

“Jacka Clover CRW® Dam”, 799 kr på hooks.se här»

Istället för att trassla med att sätta på reflexer ovanpå benskydden kan man ha benskydd i reflexmaterial. Dessa från Waldhausen i neongult och silver syns finfint i mörkret, särskilt den silvriga ytan blänker starkt när ljuset träffar.

“High Viz” benskydd från Waldhausen säljes i par. Framben 429 kr och bakben 319 kr. På petster.se här » och här »
Reflexschabrak, 319 kr. Finns i dressyr- och allroundmodell, för ponny och full på emmi.se här »

Ett schabrak måste du ju ändå ha under sadeln – varför inte använda ett som reflekterar? Det här vadderade reflexschabraket syns troligen all världens väg.

Frusna tår och fingrar är bara onödigt. Kan man hålla dom varma OCH reflekterande så är det förstås bara ett plus. Med tåvärmare från Hööks som du sätter fast på stigbygeln och vadderade vantar från Häst & Hage, håller du dig varm även under dom långa uteritterna i vinter.

“Reflex 3M Toe warmer” finns på hooks.se för 159 kr/par här »
“Reflexhandske Horse Smart” finns på hastochhage.se för 149 kr paret här »

By the way, visste du att…
» livslängden för en reflex i regel är 3 år, efter det reflekterar den inte ljus lika bra. Ersätt därför reflexerna med nya!
» en bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme (till exempel i en varm bil) kan dom optiska delarna förstöras och reflexen fungerar sluta att fungera. Om vatten tränger in i reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför alltid av regndroppar från reflexens yta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.