Rätt tonläge kan vara avgörande

Är du medveten om hur du pratar med din häst? Väljer du vilket tonläge du ska använda eller sker det automatiskt? Hästen hör nämligen inte alltid vad du säger, utan snarare hur du säger det. En sådan liten sak som rätt tonläge kan göra skillnaden mellan en väluppfostrad och en olydig häst.

Hästar hör väldigt bra och dom hör betydligt fler toner än vad vi människor gör. Däremot råder det delade meningar om huruvida hästen bara hör dom högre tonerna bättre än vi, eller om dom även hör dom lägre tonerna bättre.

Fastställt är dock att hästar uppfattar ljud på mycket lägre volym, jämfört med oss människor. Dessutom har dom en möjlighet att vrida sina öron i nästan vilken riktning som helst och kan röra dom oberoende av varandra. Detta gör att dom kan fånga upp ljud från alla håll.

För att minska ljudnivån för känsliga hästar kan man använda en huva. Det ser vi på den här hästen, men vi ser även att den har öronen vinklade snett bakåt för att lyssna på sin ryttare.
Genom att titta på åt vilket håll hästen har riktat sina öron, kan du se ungefär var hästen har sin fokus. Här kan vi se hur hästen har ett öra vinklat mot hindret framför den och ett öra vinklat bakåt till sin ryttare.

Hästar är också betydligt skickligare än vi människor, på att lokalisera varifrån ett ljud kommer. Och genom att titta på åt vilket håll hästen har riktat sina öron, kan du se ungefär var hästen har sin fokus. Lyssnar hästen på dig eller har den sin fokus åt ett helt annat håll?

Känner igen din röst
Hästar är även otroligt duktiga på att känna igen röster och tonfall som vi människor använder. Det är oftast inte orden i sig som hästen reagerar på, utan tonfallet – och det är tonfallet du använder som gör att hästen förstår om den får beröm, blir tillrättavisad, om du är stressad, nervös eller väldigt nöjd.

Om du då använder samma tonfall för att berömma hästen som du gör för att tillrättavisa den, leder detta ofta till missförstånd och du får helt enkelt inte den effekt i din uppfostran som du önskade. Så har du samma problem med din häst idag som du hade redan för flera år sedan, trots att du, enligt dig själv, sagt till den och försökt uppfostra den, kan det bero på att du är otydlig i ditt tonfall och att hästen helt enkelt inte har förstått din tillrättavisning.

Redan som föl lär sig hästen att känna igen människors röster och tonfall. Vi kan här se hur fölet har sin fokus riktad åt ett håll, medan stoet tar in ljud från flera olika håll.

Var konsekvent
Hur svårt det än kan vara så försök att vara konsekvent i dina tonfall. Använd ett tonfall när du berömmer och ett när du tillrättavisar, oavsett om du är på bra eller dåligt humör och oavsett om du är nervös eller trött. På så sätt undviker du missförstånd och hästen lär sig snabbt vad det är du eftersträvar.

Kanske har du märkt att vissa hästar gör som ridinstruktören säger innan ryttaren har hunnit utföra hjälperna. Extra tydligt kan detta bli på ridskolehästar som känner igen tonfallet i ridlärarens kommandon. Dom börjar trava när ridläraren säger Trav och detta innan ryttaren bett om det.

Men hästar kan även koppla bort ljud, även höga ljud, som den har lärt sig inte betyder fara. När till exempel hovslagaren står och riktar skor inne i stallet medför det ett högt ljud som den unga hästen kan reagera på till en början. Men dom äldre hästarna brukar inte ens lyfta på huvudet utan har lärt sig att ljudet inte betyder någon fara. På samma sätt kan hästen stänga av ljudet från en människa som ständigt är högljudd och skriker på den. Till slut lyssnar den inte längre.

Utsätts hästen däremot för ett nytt ljud i en tidigare välkänd situation kan detta leda till en för människan oväntad reaktion. Om du till exempel klipper din häst som du alltid brukar, kan den annars så lugna hästen bli orolig om du använder en ny klippmaskin som låter annorlunda än vad den tidigare klippmaskinen gjorde.

Samma tonläge bättre än ord
Rösten kan även hjälpa dig att få mindre och subtilare hjälper vid ridning om du använder den på rätt sätt. Lär hästen dom kommandon som du tycker är viktiga och var noga med att alltid använda samma tonläge för samma kommando. Det finns dom som använder ptroo eller hoow i olika tonlägen för att få hästen att stanna upp olika mycket. Ett för att få hästen att vänta lite, ett för att sakta av och ett när det är viktigt att hästen stannar direkt.

Och du kan förstärka ditt beröm till hästen genom att prata med den. Det är inte alltid lämpligt att börja klappa på hästen men om den då vet hur du låter när du berömmer den så kan du få samma effekt genom din röst. Du kan alltså lära din häst att lyssna på din röst för att underlätta ridningen och göra er samverkan och kommunikation betydligt behagligare för er båda.

TIPS! Be en stallkamrat lyssna på dig när du pratar med din häst för att få hennes åsikt om ditt tonläge. Ofta pratar vi bara på automatiskt och reflekterar inte över vilket tonläge vi använder – eller så tror vi att vi låter arga eller berömmande när vi i verkligheten inte gör det.

Lite att fundera över
» Hur låter du när du rättar din häst? Säger du nej, men fortsätter i samma tonläge som när du berömmer hästen? Lyssna runt i stallet på när dina stallkompisar korrigerar sina hästar, fler än du tror ändrar bara orden men inte tonfallet.
» Du rider ut, din häst spänner sig och blir rädd för något i skogen. Du börjar prata med hästen för att lugna honom. Hur låter du? Hörs din egen rädsla i rösten, eller kan du prata med en lugn, självsäker och trygg röst?
» Stressad, arg och irriterad kommer du till stallet. Det har varit en sådan där dag då precis allt har gått fel. Lyckas du släppa det när du börjar prata med din häst som uppför sig exemplariskt? Eller blir det planerade berömmet mer en bestraffning på grund av ditt tonläge?
» Handen på hjärtat, skriker du ofta åt din häst när han inte uppför sig? Lyssnar han? Om inte kanske han är så van vid ditt skrikande ljud att han har stängt av det. Vad händer om du viskar istället med ett argt tonläge?
» Du rider på din lite lata häst som du helst vill ha lite mer energi i. Men just nu så går han bra och du vill berömma honom med rösten. Hur låter du då? Säger du bra och duktig med en lugn och avslappnad röst eller säger du det med en pigg, glad och energisk röst? Vilken röst tror du får honom att bibehålla energin bäst? Den lugna eller den pigga?
» Har du en häst som verkar förstå varje ord du säger till honom, så har du antagligen bra koll på ditt tonläge.
Men har du istället en häst som verkar ignorera dig, kan det bero på att du säger en sak men använder fel tonläge så att det betyder något helt annat för hästen. Det blir helt enkelt missförstånd mellan dig och din häst.

Källa: www.appliedanimalbehaviour.com, Examensarbetet ”Hästens tolkning av människans icke-verbala språk i dominanssituationer” av Martina Johansson, www.agria.se, Ridsport i fokus, Svenska Ridsportförbundet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.