Rädda hästen från knotten

Det finns sätt att hjälpa din häst mot knottbett i stor skala – en riktig plåga nu i betestider.

Ofta ser man hur hästarna springer av och an i hagen för att komma undan betten. Knottbett i stora mängder kan leda till stor allmänpåverkan på hästen och som hästägare bör man därför vara uppmärksam och se till att göra det man kan för att förebygga och lindra problemen.

Kläckningstiden för knott kommer igång på allvar med varmare väder efter regn. Just nu är det gynnsamma förhållanden och mycket tyder på att det kan bli väldigt mycket knott i år.
– När knotten biter sprutar dom samtidigt in ett protein och stora mängder kan påverka blodcirkulationen på hästen, speciellt på unga eller ovana hästar,
förklarar Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring. Dålig blodcirkulation kan leda till blodtrycksfall, ge skador på hjärtmuskeln och i värsta fall orsaka hjärtstillestånd.

Även om så allvarliga konsekvenser är ovanliga ska man ta problemet på allvar. Det är skillnad på olika hästar – en del blir lindrigt irriterade och besvärade, men vissa hästar utvecklar en sån överkänslighet att dom får så kallade sommareksem. Allra vanligast är det hos islandshästar som importeras till Sverige, uppskattningsvis var fjärde islandshäst utvecklar sommareksem.

Så skyddar du hästen mot knott
»    Låt hästen ha svansen oklippt.
»    Flyveil kan hjälpa hästar med dålig tagelväxt i pannluggen och skyddar ögonen.
»    Ett skjul i hagen som skyddar mot stark sol och intensiva knottangrepp är en god hjälp.
»    Undvik sanka betesmarker där insekterna kläcks.Välj om möjligt ett bete där hästen kan välja mellan skog och öppen mark.
»    Rensa bort sly och buskar i sanka partier av hagen så att dom kan torka upp bättre.
»    Hästar med känslig hud bör stallas in under knottens kläckningstid, eller tas in på kvällen och natten när knotten är som mest aktiva.
»    Så kallade tunna eksemtäcken kan vara bra för hästar som får sommareksem.
»    Använd av Kemikalieinspektionen godkända preparat om du måste använda bekämpningsmedel. Lista finns på deras hemsida »
»    Om du prövar något av de naturpreparat som finns, tänk på att pröva ett preparat i taget för att se vilket som eventuellt fungerar.

Insektsbett ger klåda och har hästen kliat sig intensivt kan den till slut få hårlösa partier eller valkar – tvätta områdena med bakteridödande schampo och smörj in med mjukgörande salva.
– Sommareksem är plågsamt för hästen och arbetsamt för både häst och ägare. Det är viktigt att vara uppmärksam på om hästen till slut inte gör annat än kliar sig, då kan uppstallning vara enda utvägen, avslutar Charlie.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.