Protein + arbete = muskler

– Hur fodrar jag så att min häst bygger muskler?
Det undrade Equipage läsare Katrin. Vi lät i vanlig ordning frågan gå vidare till experterna.

Hej Equipage! Jag har ett problem som jag undrar om ni kan hjälpa mig med? Min häst, ett halvblod på ca 550 kg, har tappat muskler. Redan efter sommarbetet tyckte jag att han fallit ur en del. I somras red jag mer sporadiskt under en period, men nu rider jag och tränar regelbundet och undrar hur jag ska utfodra honom för att han ska bygga muskler men samtidigt inte bli för het, vilket jag tycker att han blir av havre? Tacksam för svar.
Vänliga hälsningar, Katrin

Equipage lät frågan gå vidare till Anna Jansson, professor i husdjurens fysiologi  och docent i arbets- och näringsfysiologi vid SLU samt dom båda foderrådgivarna Malin Heurlin på Krafft och Petra Fastrup på Svenska Foder.

Rätt typ av arbete?
Anna Jansson, SLU:

– Behovet för en vuxen häst ligger runt 6 g smältbart råprotein per MJ. Med en lägre proteinhalt kan hästen inte behålla sin muskelmassa och definitivt inte få den att växa. Detta gäller för foderstaten som helhet och köper du ett hö/hösilage med den kvoten eller högre så är det ju lättfodrat!

Om hästen har tillgång till ett bra bete, som inte är förvuxet, och håller sig i gott hull menar Anna att det inte är särskilt troligt att en frisk, vuxen häst drabbas av proteinunderskott.
– Tänk på att för att få muskelmassa att växa, krävs arbete, påminner hon.

Om grovfodret har en lägre kvot bör du komplettera med extra protein, till exempel lusern. Har ditt grovfoder rätt protein- energi-kvot och din häst ändå inte bygger muskler skulle jag också råda dig att öka proteingivan något. Tillförlitligheten på analyserna av foder kan variera beroende på hur representativt foderprovet är.
– Se till att det finns marginal om du ser att hästen faller ur (en kvot på 7-8). Sedan bör du fundera på om den typ av arbete din häst gör verkligen resulterar i större muskelmassa, avslutar Anna.

Kvoten bör ligga på ca 6
Malin Heurlin, Krafft:

– För att bygga muskler behöver din häst framför allt bra proteiner. Först och främst måste du ha en analys på ditt grovfoder, för att veta om du behöver komplettera med ett kraftfoder. Av analysen kan du utläsa hur mycket protein, respektive energi som grovfodret innehåller.

Den vuxna hästens proteinbehov är ca 6 gram smältbart råprotein per megajoule (smbrp/MJ). Ett bra hö till en vuxen häst har en protein-energi-kvot på ca 6.
– Kvoten får du fram genom att dela värdet för smältbart råprotein med värdet för energi, förklarar hon.

Malin rekommenderar att komplettera grovfodergivan om kvoten är låg.
– Förutom lucernhack och pellets, finns flera andra olika sorters proteinfoder- och tillskott. Om du är osäker på med vad och hur mycket du ska ge din häst är du alltid välkommen att ringa till oss för kostnadsfri rådgivning, hälsar Malin (020-30 40 40 är numret, Reds. anm.).

Mindre än 1 kg lucern ger ingen effekt
Petra Fastrup, Svenska Foder:
– Det är lätt hänt att din häst faller ur lite efter betet. För att bygga muskler behöver hästen framför allt protein och vädret har en hel del att göra med tillgången på protein.

Även Petra slår ett slag för grovfoderanalysen.
– För att veta vad du ska ge din häst måste du ha en analys av grovfodret. Ett bra grovfoder bör innehålla ca 50 gr smältbart råprotein (smbrp) per kg foder.

Är grovfodret inte så rikt på protein uppmanar även Petra att komplettera foderstaten med extra protein.
– Antingen kan du ge ett helfoder som är rikt på protein eller så kan du komplettera med exempelvis lucern, som innehåller ca 150 gram smbrp per kg. Men då måste du även ge extra mineraler och eventuellt vitaminer eftersom det saknas i lucern.

Lusern är en baljväxt som kännetecknas av högt proteininnehåll, bra proteinkvalitet och högt innehåll av växttråd, alltså fibrer. Till ett halvblod på 500-600 kg tycker Petra att det är lämpligt att ge ungefär ett halvt kg lucern om dagen till att börja med.
– Kolla att din häst inte svullnar i benen eller får diarré, vilket kan vara bieffekter av proteingivan. Om allt fungerar som det ska kan du efter tre-fyra dagar öka på givan till ett kg. Mindre kvantitet än ett kg om dagen ger ingen effekt, menar hon.

Komplettera med olja
Om din häst redan tappat i hull och muskler får du räkna med att det tar minst två veckor innan du ser någon effekt av tillskottet av protein.
– Tycker du efter ett par veckor att du inte ser någon effekt kan du komplettera foderstaten med olja, som hjälper till att bryta ner proteinet så att din häst lättare tillgodogör sig detta, tipsar Petra.

Det bör vara majsolja eller sojaolja. Majsolja hittar du i matvarubutiken men kolla så att det är en majsolja utan några tillsatser. Den majsolja som säljs i livsmedelsbutiker är ju inte framtagen för djur utan för att vi människor ska tycka om den och kan ha någon smaktillsats. Sojaolja hittar du hos alla foderleverantörer.
– Ge en till två dl om dagen – inte mer! Oljan ger en energitillförsel som inte gör hästarna heta, vilket havre kan göra.

Publicerad i Equipage 2010

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.