Premiär för gesällen i hovslagarutbildningen

– Äntligen! Nu händer det som vi har kämpat för så länge, säger Svenska Hovslagareföreningens ordförande, Mats Holmstedt om att Hovslagarutbildningen inom Yrkeshögskolan nu förändras i grunden. Från att ha varit tvåårig så är den nu treårig, något som Svenska Hovslagareföreningen (SHF) länge arbetat hårt för.

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) var först med att nyligen examinera en kull som genomgått en treårig hovslagarutbildning.

Som första hovslagarelev i Sverige kvalificerade sig Elin Moberg från Töreboda både till gesällbrev och titeln Godkänd hovslagare.
Foto » Annelie Hüllert Storm

Som första hovslagarelev i Sverige kvalificerade sig Elin Moberg från Töreboda både till gesällbrev och titeln Godkänd hovslagare, när hon nyligen klarade sin examen på BYS i Skara. I och med sin examen är hon kvalificerad att ansöka om den skyddade titeln ”Av Jordbruksverket godkänd hovslagare”.

Som Godkänd hovslagare ingår Elin i det som kallas djurhälsopersonalen. Det är första gången i Sverige som en nyutexaminerad elev är så välutbildad.
– Det är jättekul. Vi har haft mycket bra lärare och mycket praktik. BYS försöker verkligen utveckla sig och gör allt för att få till en bra utbildning, säger Elin.

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) var först med att nyligen examinera en kull som genomgått en treårig hovslagarutbildning.
Foto » Annelie Hüllert Storm

Den treåriga utbildningen på BYS innehåller både smide och mycket praktik.
– Det gör att eleverna är ordentligt rustade med kunskap och erfarenhet när de ska ut och sko våra hästar, säger Mats. Att sko är ett hantverk och det lär man sig genom att arbeta praktiskt. SHF har länge drivit på för att få in mer praktik i utbildningarna. Och nu händer det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.