Piaff – en magisk balett

Piaff hör till en av dom svåraste rörelserna i dressyrprogrammen och finns inte med förrän i Intermédiaire ll. Rörelsen innebär en mycket hög grad av samling och fordrar att hästen är stark, avspänd och i balans. En korrekt utförd piaff ger en vision av magisk balett.

Ubbe Nordström anlitas av många svårklassryttare för att piaffera deras hästar och få en bra kvalitet på piaffen. Vetgirigt sökte Equipage upp Ubbe för att få veta hur han bär sig åt..

Ubbe menar att allt handlar om tålamod och träning – och kunskap om vilka krafter som tas i anspråk, vilka muskler som arbetar, för att kunna tala om för hästen vad du vill. Ubbe betonar att hästen måste förstå vad den ska göra.
– För att kunna sätta bakbenen under sig tillräckligt måste hästen vinkla bäckenet och det lär vi den genom skolorna. Påskjutkraften i bakbenen är naturlig för hästen att använda sig av. Men först när nyttjandet av bärkraften har blivit naturligt för hästen kan dressyrrörelserna utföras med lätthet och bli vackra, säger han.

Bärkraft och påskjutkraft
Ubbes fru Åsa inflikar något tänkvärt innan vi går vidare i övningen. Hon menar att för att välja rätt träningsmetod, är det viktigt att veta om det är den bärande eller den påskjutande kraften som tas i anspråk i olika övningar.
– Vi brukar förklara det här genom att säga att hästen har åtta bakben, överraskar hon.
Hon förklarar.
– En skola med en böjning åt höger kan innebära både en öppna och en sluta. Men olika krafter i benen tas i anspråk beroende på vilken skola hästen ska utföra. I en öppna stärker du det inre bakbenets bärande funktion och det yttre bakbenets påskjutkraft. I en sluta stärker du det yttre bakbenets bärande funktion och det inre bakbenets påskjutkraft. Du har alltså fyra bakben i en högerböjning och således även fyra bakben i en vänsterböjning. Det här måste man ta hänsyn till när man väljer övningar för att åstadkomma rakriktning.
Både piaff och passage är en form av skolad trav. ”Skolor” står ju för något hästen inte gör i friheten, utan måste läras in.
– Piaff är tillsammans med terre-à-terre förutsättningen för vidare utbildning mot högskolan, till exempel levad och capriole.

I det senaste numret av Equipage (nr 8 2012) kan du läsa om den långa resan till Piaff och om alla fallgropar på vägen.
2012-12-18

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.