Per och Pether ger bort Final Cut

Hatten av för Per Sandgaard och Pether Markne som idag gör något näst intill oslagbart – dom skänker “efter moget övervägande, ett visst vemod och en liten tår i ögonvrån” vinnaren av Lövsta Future Challenge 2015 för unga hästar Final Cut, till en ryttartjej som dom anser vara “värd allt gott”.

– Vi två, jag och Per Sandgaard, brinner för att göra skillnad och skapa bättre möjligheter för talangerna i vår Markne Academy, utbildnings- och mentorprogrammet vi skapat. Våra hoppryttare är redan igång, tillsammans tog vi ett rejält avstamp under förra året med hjälp av sponsrande vänner. Det känns så bra för oss att ge tillbaka till vår sport, att skicka kunskap vidare. Nu vill vi visa vägen för en ännu större satsning där vi ger av det finaste vi har, en riktig hästvän, till en ung talang vi tror på, skriver Pether i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:
– Nej, vi har inte blivit tokiga som skänker bort en ung lovande häst utbildad hela vägen till Grand Prix just när det börjar hetta till. Med Markne Academy så vill jag och Per försöka se den större bilden – vad blir bäst för vår protegé Final Cut och för vår begåvade dressyrelev i det långa loppet? Och det är här det händer, vi ser en fruktsam korsbefruktning där 1+1 kan bli 3 om det går vägen.

Per har varit tränare för talangen Cornelia T Pettersson i flera år och sett henne kämpa med allt annat än automatväxlade tävlingsponnyer.
– Jag har följt Cornelia genom hela ponnytiden, jag beundrar hennes känsla, målmedvetenhet och ambition, hon är värd en fin framtid med vår juvel Final Cut. Det är fel att säga att det är lätt att lämna över tyglarna på en häst jag ridit så mycket men Pether och jag satsar vårt kött och blod i framtiden för Marknes Academy. Vi vill ge Cornelia chansen till en bra start i sporten, det är det vi brinner för.

Per-SandgaardKan matcha duon hela vägen upp
Per berättar vidare att både han och Pether vet att dom kan matcha den här duon genom Junior- och Young rider-tiden – och vidare ändå, på ett bra sätt. Cornelia blir 17 år i sommar, det innebär nästan fem år på sig att samla erfarenhet på Final Cut.
– Med vår gåva får Cornelia en häst med en utbildningsnivå som hon saknade möjlighet att skaffa sig på annan väg. Det känns bra – på alla sätt.

Pether ser tillsammans med Per, att något större kan byggas för framtiden genom den här satsningen.
– God utbildning av våra svenska unga ryttartalanger kommer att betala sig. Kanske inte belöningen kommer förrän långt bortom OS i Tokyo men den kommer. Vi kan lova att det kommer att kännas bra att ha varit med och skapat förutsättningarna. Det värmer lika gott som vårsolen på oss, Final Cut och Cornelia.

I Equipage nr 2, som kommer ut i butik idag, berättar Per om sin relation till Final Cut och om hur viktigt det är med matchningen mellan häst och ryttare för att nå förbi talltopparna. Köp nr 2 2016 i Butiken här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.