Patrik kritisk till hjälmtvång

Nu har Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion fattat ett enhälligt beslut – ett hjämtvång införs på alla svenska dressyrtävlingar från och med nästa år – oavsett klass. Ett beslut som Patrik Kittel inte gillar alls.

Patrik är kritisk till att det införs hjälmtvång vid svenska dressyrtävlingar nästa år.
– Jag gillar inte tvång och vad jag känner till har aldrig någon skadats på en dressyrarena. Det har löst sig bra hittills, säger han i en intervju med SVT Sport.

Helt självklart var det inte att den nya hjälmregeln skulle gå igenom. Dressyrkommitténs ordförande Lillian Jansson sa tidigare i höstas att även kommittén ville ha kvar valmöjligheten.

Men från och med 1 januari 2017 gäller följande i moment 210.1.4.1. i tävlingsreglementet, TR II:
1.4.1. Vid all ridning inom hela tävlingsområdet ska godkänd hjälm med hakbandet i funktion eller hatt med inbyggd godkänd hjälm och hakbandet i funktion alltid bäras. Se www.ridsport.se för information om godkända hjälmar.

Det viktiga för Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion har varit säkerhetsperspektivet.
– Vi har haft en lång dialog med dressyren. Med tanke på säkerheten kunde vi inte skjuta fram beslutet. Utan det träder i kraft omgående vid årsskiftet, säger Tävlingssektionens ordförande Meta Persdotter på förbundets hemsida.

tinne-vilhelmson-silfven-vinkarLigger i tiden
Hos den sjufaldiga OS-ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén finns inget motstånd mot att använda ridhjälm till sin frack under tävlingsritterna.
– Det ligger i tiden. Flera andra nationer har redan tagit beslutet. Det känns som ett naturligt steg att ta, säger hon till SVT Sport.

Att allt fler dressyrryttare bytt ut hatten för ridhjälmen har nog inte undgått någon. Många internationella dressyrstjärnor, så väl som svenska, väljer det säkrare alternativet numer.

Läs hela intervjun med Patrik Kittel på SVT Sport »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.