Pass upp för styngflugan

Nu i sensommartider är det styngflugans högsäsong. Vanligaste stället att hitta dom är på hästens ben – men det är bara början på deras resa.
– När vi tog bort foderrester i tandköttsfickorna hos några hästar hittade vi larver i dom, det visade sig sedan att det var styngflugans larver, berättar hästtandläkare Torbjörn Lundström om den första upptäckten. Året var 2007. Idag är gissningsvis 25% av alla hästar drabbade.

– Det började med att fler hästar än vanligt kom till vår klinik i Söderköping med fickor i tandköttet. Ägarna till hästarna hade sökt sig till oss av olika anledningar – t ex hästar som ”slafsade med maten” eller tog tid på sig att äta. Men det var även vanliga munhälsokontroller som man gör varje år, berättar Torbjörn.
Styngflugans larver är ca 6-7 mm stora och rödrosa när dom hittas i hästens mun, väl i munnen borrar dom ner sig i hästens tunga eller orsakar tandköttsfickor.
– Vi tror inte att larverna orsakar några allvarliga sjukdomar, men klådan dom medför kan irritera hästarna, säger han.

Hur vanligt är det att hästar har larver i sin mun?
Sara som arbetar på Djurtandvårdskliniken i Söderköping säger att det inte alls är ovanligt.
– Vi har ca 100 hästar om året på kliniken som har larver i munnen och det är under en kort period, från slutet av augusti till december varje år.
I en hästpopulation är det gissningsvis 20-25% av alla hästar som har det här problemet.

Det innebär att i ett stall med 30 hästar, har sex till sju av dom larver i munnen.
– Ston har av någon anledning varit i majoritet. Faktiskt har vi funnit larver hos fler ston än valacker och hingstar tillsammans, säger Torbjörn som tillägger att skillnaden observerats och dokumenterats av flera andra tandläkare men att orsaken till det ännu inte är utredd.

Kan jag som hästägare se att min häst har styngflugans larver inne i munnen?
– Det är inte så lätt att se dom små larverna men om du upptäcker revor och rispor på din hästs tunga kan det vara ett tecken på att styngflugans larver har borrat sig in där, upplyser Sara.
Hon berättar om en hingst som kom till Djurtandvårskliniken med så kraftiga revor på tungan att det såg ut som om någon dragit taggtråd över den.
Torbjörn berättar om sin egen hingst som hade massor av larver i munnen.
– Vi tyckte plötsligt att hingsten åt konstigt. Han såg inte ut att trivas i munnen och till slut trixade han så mycket med sin tunga att han såg ut att sätta i halsen. När jag undersökte honom visade det sig att det från andra kindtanden och bakåt var fullproppat med parasiter.

Fickorna rensades från larver och hingsten blev behandlad för den sekundära inflammationen – och blev sedan helt återställd.

Ofta undersöks hästarna i munnen av en gårdsveterinär hemma i stallet. Kan man hitta och se dom här larverna och fickorna vid en sådan undersökning?
– Tveksamt om man kan upptäcka dom under dessa förutsättningar, svarar Torbjörn.

Vad gör ni när ni hittar larver i munnen hos en häst?
– Vi plockar då ut ett par stycken larver ur hästens mun och tar några prover på dom. Målet är att kunna artbestämma dom larver som vi plockat ut och sedan se om dom olika styngflugorna ger olika symtom hos hästarna.

Behandlar ni hästarna mot parasiterna?
– Nej, det gör vi inte. I dagsläget finns det inte någon bra behandling mot dom. Däremot behandlar vi dom symtom som hästen uppvisar. Är det en inflammation så behandlar vi givetvis den.

Vilka är symptomen?
Dom vanligaste symptomen som ägarna sökt hjälp för är enligt Torbjörn:
» Plötsligt uppkomna ridproblem
» Problem att äta, ändrat tuggbeteende
» Salivering, hästen har mycket saliv, dreglar
» Smärta i munnen och eller klåda

– En majoritet av hästarna – ca 80% som vi har hittat larver i munnen på – uppvisar något av ovanstående symtom, över hälften av dessa hästar har visat på fler än ett symtom.

Vad gör man då om man misstänker att hästen har larver i munnen?
– Jag tycker att man kan avvakta i drygt en vecka eftersom dom flesta symtom brukar klinga av under den tiden, menar Torbjörn. Styngflugan är verksam från hösten fram tills det blir frysgrader ute, vi tog bort larver i en hästs mun så sent som 15 december förra året.

Parasitologen
Eva Osterman Lind arbetar som veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och det är henne Torbjörn Lundström har samarbetat med när det gäller styngflugan och dess larver.

Bör man avmaska mot styngflugelarver?
– I dagsläget rekommenderar inte SVA någon rutinmässig, riktad avmaskning mot styngflugan och dess larver, säger Eva.

Hon berättar att när styngflugans larver finns i hästens mage är dom inte speciellt farliga, där orsakar dom sällan några problem så som andra parasiter kan göra.
– När larverna däremot befinner sig i hästens mun kan dom visserligen orsaka tandfickor, klåda och irritation men dessa problem är oftast kortvariga och ofarliga.

Finns det fler styngflugor idag än tidigare?
– Vi ser att antalet styngflugor har ökat, ökningen skedde när vi började med träckprovsbaserad avmaskning och slutade avmaska våra hästar slentrianmässigt. Det gick faktiskt ganska fort, på ett par år hade antalet styngflugor ökat rejält, berättar Eva.

En anledning till ökningen tros vara att hästarna ofta avmaskades mot styngflugan sent på hösten och det förvann en del styngflugor ”på köpet” när man på vårkanten avmaskade hästarna mot blodmask.

Ska jag skicka in ett träckprov om jag tror att min häst har larver i munnen?
– Nej, styngflugelarver ses aldrig i träckprov eftersom det är larver som inte producerar ägg.

Vad är styngflugan?
– Den är en liten humlelik fluga som lägger sina ägg vanligtvis på hästarnas framben. Äggen som är synliga med blotta ögat ser ut som små gula prickar och dom kan även finnas på andra delar av hästens kropp. När dom här äggen kläcks, börjar larverna att röra på sig. Då kan det klia lite på hästen vilket får till följd att den slickar i sig larverna och även ägg om det finns sådana på samma ställe, berättar Eva.

Men larverna kan även ta sig in i munnen på egen hand, dom migrerar, ”vandrar” till munhålan. Larverna kan sedan vandra i hästens mun i flera veckor.

I hästens mun omvandlas larverna sedan till larvstadium två för att därefter förflytta sig vidare ner i hästens magsäck, där dom övervintrar, för att senare åka ut med hästens avföring.
– Idag finns det som vi vet tre arter av styngflugan som har påträffats på hästar i Sverige.

Avslutningsvis
Larver i hästens mun låter obehagligt, men varken Eva eller Torbjörn anser att larverna är något som vi i dagsläget ska oroa oss så mycket för.
– Vi ska arbeta vidare med det här men det behövs mer anslag till forskning, säger Eva.

Torbjörn belyser också ett tänkbart problem när det gäller avmaskning för att få bort larver i hästens mun. Vad händer med larverna när dom dör i tandfickorna? Kan det förvärra för hästen, kan hästarna bli sämre av det? Och vad händer egentligen i munnen hos hästen när vi avmaskar, gör det någon skillnad?
– Det här är sådant som vi funderar på, vi planerar att göra en studie för att följa upp det här, avslutar han.

Text » Åsa Pernes, Foto » Djurtandvårdskliniken Söderköping, publicerad i Equipage 2013

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.