Lösgörande liten hoppövning

I arkivet hittade vi Niclas Parmlers favoritövning som är både lösgörande för hästen och ett utmärkt verktyg för dig att kontrollera om hästen lyssnar på dina hjälper. Håll tillgodo!

Ställ upp ett hinder innanför spåret på mitten av långsidan. Har du ett 20×40 m ridhus, bör det inte ligga mer än en till en och en halv meter innanför spåret för att inte göra det för svårt. Har du ett större ridhus kan hindret ligga lite längre in.

Niclas Parmler är B-tränare och har utbildat och tävlat ett flertal hästar till svår klass i hoppning.
 

Första gången lägger du bara upp en bom.
– Jag tycker om den här övningen för att den är så användbar, säger Niclas. Den är lösgörande och du kollar av att hästen lyssnar på dina hjälper. Dessutom tränar du din koordinering av olika hjälper. Jag kan göra den i antingen skritt, trav eller galopp. På en fyraåring kan jag göra den i skritt och på en äldre och mer välutbildad häst kan jag göra den svårare och lägga in både galoppombyten och skänkelvikning i galopp.

Första gången du gör övningen använder du bara en bom. När detta fungerar gör du ett hinder.

Gör så här:

  1. Placera ut två koner, i hörnen innan och efter en långsida.
  2. Börja i skritt. Rid runt den första konen och rid skänkelvikning så du kommer mitt för hindret. Rid över hindret, rakt fram ett par steg och så skänkelvikning ut till spåret. Runda sista konen.
  3. När det funkar i skritt kan du ta det i trav. Samma övning med skänkelvikning, lättridning över hindret, tänk på att samla upp efteråt och så skänkelvikning tillbaka ut på spåret och runda konen.
  4. När du känner dig riktigt säker kan du ta hindret i galopp. Kom i höger galopp i höger varv. Flytta in hästen för vänster skänkel i lite sluta, rakrikta innan hindret. Nu ska du byta galopp. Träna på att få hästen att byta över hindret.
    Du kan också välja att byta innan hindret, eller efter. Väl över hindret flyttar du hästen för höger skänkel i sluta ut mot spåret igen innan du gör ett nytt byte för att hamna i rätt galopp igen och rundar konen.

Text och Foto » Jenny Abrahamsson, Equipage 2009

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.