Pälspodden: ” Vi ger kraftfoder i onödan”

Visste du att de flesta hästar klarar sig alldeles utmärkt på bara grovfoder? Men ändå fyller vi hästägare krubborna med kraftfoder både morgon och kväll. Hur kunde det blir så här, och vad innebär det för hästarna? Lyssna på Pälspodden med Cecilia Müller och Emelie Brolin!

I det nya avsnittet av Pälspodden berättar Cecilia Müller, forskare med utfodring som specialitet och docent vid SLU, om vad våra hästar egentligen behöver äta för att må bra.
– Många av våra hästar ges kraftfoder helt i onödan, dom allra flesta hästar klarar sig mycket bättre på bara grovfoder. När vi utfodrar hästen med kraftfoder stoppar vi i den ett bränsle som den inte är gjord för att bryta ned, och det betyder en större risk för störningar i mag- och tarmkanalen som kolik och diarré, säger Cecilia Müller.

Men vad är egentligen skillnaden mellan grov- och kraftfoder?
– Kraftfoder innehåller mer av dom näringsämnen som är lättsmälta, och mindre fiber än grovfoder. En stor skillnad mellan grov- och kraftfoder är hur lång tid det tar för hästen att äta dem. Det går väldigt fort att äta upp ett kilogram havre jämfört med ett kilogram grovfoder, och det är inte positivt eftersom hästar är gjorda för att äta under nästan halva dygnets timmar.

Emelie Brolin, elitryttare och bloggare för Agria, begränsar kraftfodergivan ganska rejält för sina trettiotal hästar hemma på gården Brolöten.
– Alla mina hästar som tränas och har behov av mer energi utfodras med olja och salt. Om någon häst behöver extra protein är det lusern som gäller, som ju dessutom är ett grovfoder, berättar Emelie Brolin.

Halm är ett annat grovfoder som har blivit en aning bortglömt. Men hemma hos Emelie Brolin står de flesta hästarna på halm, eller får det som komplement till hösilage. Förr var halm ett vanligt foder som dessutom ger hästen något att sysselsätta sig med under nattetid. Halm bidrar med att hästen får äta länge, böka runt och sortera samt en del fiber.

Men det finns också två grupper av hästar som faktiskt kan behöva utfodras med kraftfoder. Tillhör din häst någon av dem?

 Lyssna på avsnittet här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.