Pälspodden – att avla på sitt sto

Drömmer du om att betäcka ditt fina sto? Tillsammans med stuteriveterinär Lena Malmgren och hästuppfödare Aja Blomberg Andersson bjuder Pälspodden på nyttig kunskap inför avelssäsongen. Hur ska man tänka i valet av hingst? Hur går själva betäckningen till? Kan gamla ston bli mammor? Men också varför alla ston inte är lämpliga att avla på.

Det fullkomligt bubblade i studion när en av Sveriges mest erfarna stuteriveterinärer träffade hästuppfödaren som satt många föl till världen. Ett levande erfarenhetsutbyte mellan två avelsprofiler som varit med om det mesta inom hästavel och betäckning av ston under ett par decenniers tid.
– Det är viktigt att ha ett sunt sto som är frisk och inte har någon kronisk sjukdom. Välj också ett sto med bra temperament som är hanterbar. Det är också viktigt att hon har en bra exteriör för att skapa hållbara hästar, säger Lena Malmgren från Lövsta stuteri.

Lena menar att hon som stuteriveterinär inte gör någon värdering av avelsvärdet, utan kravet är bra, friska och sunda ston. Samtidigt är det viktigt att hästägaren har ett eget mål med sin avel. Vilken häst vill man ha, och vad ska den användas till?
– Det kostar precis lika mycket pengar att producera ett dåligt föl som ett bra föl. Man kan inte ha en övertro på hingsten om man har ett väldigt dåligt sto, säger Aja Blomberg Andersson hemmahörande på Ågårds Hingststation och sitter i styrelsen för Swedish Warmblood Association. Dessutom jobbar hon på Agria Djurförsäkring.

Lyssna på Pälspodden här » när Lena och Aja diskuterar vidare om hur det fungerar med embryotransfer, hur själva betäckningen går till och få några fina tips om utfodring, motion och tävling under dräktigheten.

Från vänster Lena Malmgren från Lövsta Seminstation, programledare Emma Bergkvist och Aja Blomberg Andersson, Ågårds Hingststation samt styrelseledamot i Swedish Warmblood Association och medarbetare på Agria Djurförsäkring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.