På tygeln eller på bogarna?

Hur ser du att hästen ”går på bogarna”? Equipage bad Bo Tibblin, A-tränare i dressyr och Grand Prix-domare, att reda ut begreppen.

Det kom ett mejl till redaktionen:
Hej Equipage!
Det här med formen på hästen tycker jag är svårt. Min tränare säger ofta i slutet på lektionen att jag ska ”lägga ner hästen”. Jag förstår vad det är men undrar vad som skiljer det och att”hästen går på bogarna”. Finns det någon hos er som kan förklara det?
Vänligen, Charlotte

Bo-TibblinEquipage bad Bo Tibblin, A-tränare i dressyr och Grand Prix-domare, att reda ut begreppen:
– Det är en stor skillnad mellan att ”lägga ner hästen” och att ”hästen går på bogarna”, säger han.

Att “hästen går på bogarna” innebär att hästen avlastar sin bakdel och förlägger vikten för mycket på frambenen.
Detta kan bero på flera orsaker. Hästen kan vara skapt på ett sådant sätt att vikten automatiskt hamnar på framdelen.
– Detta gäller hästar med en framdel som är underdimensionerad i förhållande till dess bakdel så att framdelen inte kan ta emot påskjutet från bakbenen. Det kan också bero på att hästen har korta framben i förhållande till bakbenen. Det här kan du som ryttare hjälpa hästen att kompensera genom att rida i rätt tempo i en ändamålsenlig form, menar Bo.

Det kan också komma av att hästen rids i ett för hastigt tempo i förhållande till sin styrka och att den då varken orkar eller hinner bära upp någon vikt med bakdelen utan endast skjuter på framåt.
– Detta avhjälper du genom att anpassa tempot så att du hittar balans och rytm i gången, tipsar Bo.

Om en häst som tidigare inte gått på bogarna plötsligt börjar göra detta, kan det bero på att den fått någon form av ryggproblem eller undviker belastning på bakbenen. Då bör den naturligtvis undersökas.

Binda ihop fram och bak
Att “lägga ner hästen” är en arbetsmetod som har som mål att engagera hästens rygg och ”binda samman bak- och framdel”.
Det innebär att man genom att få hästen att länga och sänka sin hals och söka sig framåt-nedåt, får den att öka avståndet mellan ryggmuskulaturens fästpunkter vid manke och kors.
Muskulaturen lyfts då från ryggraden och kommer att bilda en muskelbrygga, som bär upp ryttaren och samordnar fram och bakdelens arbete på ett positivt sätt. Hästens överlinje ska bilda en mjuk båge där bakbenen fortfarande ska bära vikt.

Hur mycket hästen ska läggas ner måste rättas efter varje hästs exteriör och sätt att röra sig.

På bogarna
– Du kan tydligt känna om hästen går på bogarna eftersom den då inte “bär sig” och går i obalans, förklarar Bo. Det går inte att med bibehållen takt och rytm, variera tempot och i trav får du en känsla av att hästen “springer”. När du vill öka tempot och steglängden i galoppen, väljer hästen i stället flera korta språng.

Det bästa sättet att lära sig att känna skillnaden mellan att hästen går på bogarna eller rör sig på ett korrekt sätt i låg form, är att få uppleva detta på en korrekt riden häst. Som alltid är det rytm och harmoni i rörelseschemat, som är tecknet på om hästen arbetar rätt eller inte.

Lägga ner hästen
Att “lägga ner hästen” är en arbetsform, som kan användas vid flera olika tillfällen.
– Det är ett lämpligt sätt att börja ett arbetspass, eftersom hästens muskulatur då anpassas till arbete på ett ändamålsenligt sätt. Efter ett mer samlande arbete är det också bra att lägga in ett moment i låg form, så att hästens muskulatur inte arbetar statiskt utan får stretcha litet emellan dom samlande momenten.
Att avsluta ett arbetspass i låg form är alltid att föredra, så att muskulaturen successivt får återgå till viloläge.
– Det bör också påpekas att för den unga hästen innebär arbetet i låg form det totala arbetspasset medan det för den äldre hästen ska vara en förberedelse för arbetet som ska komma.

En tanke om “På tygeln eller på bogarna?

  • 7 december, 2018 at 20:14
    Permalink

    Klok som en bok bästa Bo Tibblin

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.