Överviktiga hästar – Del 2, Hälsorisken

Överviktiga hästar blir allt vanligare. Det finns undersökningar som visar att mellan 24 % och 51 % av alla hästar är överviktiga. Hur stort problem är detta?

Det är tungt och jobbigt för hästen att vara överviktig, säger Sofie Viksten, etolog och filosofie doktor inom hästvälfärd. Förutom att överhull är en hälsorisk för hästen, kan det även försvåra för den att utöva sitt naturliga beteende, som till exempel att lägga sig och resa sig obehindrat.

Ett annat problem är att hästägaren inte alltid förstår varför hästen är överviktig. Då menar Sofie att det blir svårt att göra något åt det.
 – Det finns olika sätt att komma till rätta med övervikten, förklarar Sofie. Man bör som första åtgärd se över foderstaten, Är den anpassad till aktivitetsmängden? Har man analyserat grovfodret och räknat ut foderstaten utifrån det? Kanske får hästen för lite grovfoder i förhållande till kraftfodret? När hästägaren ska banta sin häst kanske denne drar ner väldigt mycket på grovfodret, och det är inte alltid bra – tuggtiden ska helst inte minska. Då kan det vara bättre att titta på om hästen verkligen behöver kraftfodret, om den får det.

Sedan bör man öka rörelsemängden, till exempel genom att motionera hästen mer både i hage och för vagn eller under ryttare.
– Har man inte tid själv bör man be en medryttare eller anlita någon annan, kan man inte rida kan man promenera och markarbeta den.

Man kan också öka rörelsen något genom att designa hagen så att hästen rör sig mellan mat och vatten.
– Man måste tänka till lite, många hästägare vill ha vatten, mat och ligghall samlat för att det är lättare att sköta allt då. Men man kan anlägga en väg längs med hagen så att man kommer åt med maskiner för vatten och foder och ändå får avstånd, säger Sofie, på så sätt rör sig hästen lite mer.

Övervikt är vanligare hos vissa raser och inom vissa discipliner. Om man ser till trav- och galopphästar så kan dom snarare ha svårt att hålla hullet. Och inom hoppsport, fälttävlan och distansritt ser man sällan överviktiga hästar på elitnivå. Däremot blir ponnyer oftare överviktiga.

Och alla sorters hästar på hobbynivå kan lätt få några kilon för mycket, ofta på grund av för lite rörelse.
– En vanlig hobbyponny som rids av barnen då och då blir lätt överviktig. Återigen får man tänka till lite för att ge ponnyn rätt förutsättningar. Man kan ta med den som handhäst, man kan tömköra den, aktivera den i hagen, allt detta ger den mer motion och större chans att hålla vikten.

Har vi blivit så vana att se överviktiga hästar att vi inte längre ser när de blir feta?
– Så tror jag att det till viss del är, svarar Sofie. Man har inte heller samma teoretiska kunskap som man hade förr. Idag hämtar många sin kunskap från forum och sociala media, och dom källorna kanske inte alltid är korrekta. Det kan lätt bli fel när man inte har hela bilden. Här skulle en kändiskampanj kunna göra nytta! Någon av dom stora som visar hur man skiljer på fett och muskler, till exempel. Vad som utmärker en fettnacke, hur man använder Hennekes skala, hur man ska tänka kring bantning. Rid- och travskolorna är också väldigt viktiga, dom sprider kunskap.

Enligt djurskyddslagen ligger ansvaret för hästens välfärd hos djurägaren. Men när ägaren inte har all kunskap måste proffsen runt omkring hjälpa till. Till exempel kommer hovslagaren regelbundet, kanske kunde det vara bra att ta en dialog om hur övervikt sliter på hovar och leder? Dom flesta träffar även veterinär med en viss regelbundenhet.
– I områden där en duktig veterinär arbetar kan hästvälfärdsproblemen minska, berättar Sofie, det finns det forskning som visar. Det är då troligtvis inte bara en veterinär som är duktig på det veterinära, utan som också är duktig på att förmedla kunskapen.

Tränarens roll är också enormt viktig. Tränaren bör alltid vara uppriktig mot sin elev gällande hästens status.

Men det räcker inte med att veterinären säger att nu är det dags att banta hästen.
– Många faktorer spelar in när människor ska ändra sitt beteende. Inom hästvärlden finns det en stark tradition av att vara självlärd vilket gör det svårare för människor att ta till sig den vetenskapliga information som faktiskt finns. Man kanske lyssnar på kompisar, läser på internet, stöttar varandra på ett forum. Man kanske har en rasgemenskap där man stärker varandra i åsikten att det är så här rasen ser ut., kanske lite rund, kanske lite kraftig nacke.

Med hjälp av appar, till exempel PreVet, finns ett enkelt och lättillgängligt sätt för hästägaren att få vetenskapligt baserad information om bland annat hur man utvärderar en hästs hull enligt Hennekeskalan.
– Det kan vara så illa att det behövs ett riktigt bryskt uppvaknande för att man ska ändra sitt beteende. En rejält sjuk häst och en veterinär som säger att nu måste man göra något, säger Sofie.

Hur gör man när man ska prata med en hästägare om övervikt?
– Ärlighet är bäst, tycker Sofie, samtidigt får man inte bara vara negativ. Man får säga att man förstår att hästägaren verkligen bryr sig om sin häst men att den kan bli så sjuk av övervikten att det kan leda till stort lidande för hästen. Får den fång kan det leda till att den måste stå helt eller delvis isolerad i en grushage, i värsta fall under resten av livet vilket kan innebära ett mentalt lidande.

Vi har alla ont om tid och vill kanske mer än vi hinner och förmår.
– Vi vill våra älskade hästar väl, men vi måste lära oss att se när dom inte har förutsättningar att leva ett fullgott liv. Vi har en tendens att överskatta dels den motion hästen får, och dels det foderbehov den har. Vi måste se att vi kanske inte alltid räcker till, varken kunskapsmässigt eller tidsmässigt, och ta hjälp, säger Sofie.

När blir det ett djurskyddsärende?
Det kan gå så illa att det blir ett djurskyddsärende om hästen är överviktig under en längre period.
– Egentligen är det ju problem redan när hästen går över normalhull och håller överhullet över tid, berättar Sofie. Hästar kan gå upp och ned i vikt, därför är det viktigt att veta att en ögonblicksbild inte säger allt. Men är en häst överviktig länge är det i princip ett djurskyddsärende. Tyvärr har inte länsstyrelsen alltid möjlighet att prioritera dom anmälningar dom får in om hästar med övervikt eftersom dom i princip har en ständig resursbrist.

Objektivt istället för personligt
– Om jag fick önska skulle jag vilja att vi hästägare inte tar saker som handlar om hästens hull så personligt, säger Sofie, utan ser det mer objektivt. Bort med skamstämpeln! Det är inte så att man har misslyckats som hästägare om hästen blir tjock, man kan ta hjälp för att göra något åt det. Vi måste våga prata om det här så att inte stigmat blir så stort. Och vi måste ta till oss det veterinärer, hovslagare, forskare och djurskyddsinspektörer säger, inte tro att vi får bättre råd från ett forum på internet.

Text och foto » Kathleen Smith

Länk till “Överviktiga hästar, del 1, Varför” »

En tanke om “Överviktiga hästar – Del 2, Hälsorisken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.