Öva upp avståndsbedömningen

För att träna upp avståndsbedömningen, känslan och tajmingen, är den här favorit-i-repris-övningen från Jens Fredricson, lysande.

Gör så här:
» Bygg upp en bana med bara bommar, se skissen.
» Börja med att rida fram i trav och rid då bågar mellan hindren och flytta hästens bogar runt bommarna.
» Där efter kan du i galoppen lägga en volt i varje hörn, runt varje hörnbom och även rida en båge i förvänd galopp runt bommarna längst medellinjen. Byt varv genom att vända snett igenom och rida över bommen mitt på banan. Byt då galopp över bommen. Allt för att få hästen smidig i en jämn rytm, med bra balans och tempo och för att du ska ha en bra galopp när du påbörjar övningen.
» Lägg alla bommar med 17 meter emellan och börja med att rida alla bågar och linjer med fem galoppsprång emellan.
» När det går bra växlar du upp galoppen en aning och rider med fyra språng mellan alla bommar. När det fungerar kan du växla ner och lägga in sex språng mellan bommarna. Variera sitsen så att du ibland står i lätt sits och ibland sitter ner. Hela tiden i en bra rytm och balans.

– När du har den kontrollen att du kan växla mellan att rida fyra, fem eller sex galoppsprång mellan bommarna och hela tiden behålla en bra rytm, tempo och balans blir det lätt för dig att hoppa en bana, förklarar Jens. Det här är en övning som du kan göra varje dag om du är osäker på hinder. Den sliter inte på hästen och du få själv möjligheten att öva upp känslan, tajmingen och avståndsbedömningen.

Text och foto » Jenny Abrahamsson Utdrag ur artikel i nr 5 2010 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.