Öva lydnad med Caprilli

Ju lydigare häst i hoppningen, desto lättare att reglera hästens tempo och storlek på galoppsprång, kunna svänga och rakrikta. Hur bra kommunikation har du med din häst? Testa den med Caprilliövningar.

Att rida över en caprillibana är en utmärkt övning för att stämma av kommunikationen med din häst och se om den verkligen är så bra som du tror. Det gäller absolut inte bara hopphästar, utan är även en bra övning för dressyrhästen.

Bommar, hinder, koner…
En caprillibana består delvis av hinder och bommar men även av en hel del andra moment. Det kan vara avsaktningar, galoppfattningar, galoppombyten, volter och halter vid en viss punkt eller mellan två koner. Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för hur banan kan se ut.
Var dock noga med att anpassa banans svårighetsgrad efter hästen du sitter på och hur utbildad den är. Du kan t ex inte kräva samma precision av en unghäst som du kan göra av en äldre, välutbildad och rutinerad häst.

Bana 1: I den här övningen rider du tre serpentiner över medellinjen med bommar och hinder i bågarna.
» Starta i trav i höger varv och trava över dom tre bommarna på kortsidan. Fatta galopp när du kommer ut på långsidan och galoppera vidare in på den första bågen där du hoppar ett litet hinder. Var noga med att komma rakt emot hindret och förbered hästen för att landa i rätt galopp efter hindret – gör det genom att dra tillbaka din högra axel, vilket leder till att ditt bäcken vrider sig en aning och du hamnar i position för vänster galopp.
» Galoppera fram till spåret där du saktar av till trav för att trava vidare över bommarna på medellinjen. Fatta galopp igen när du kommer till spåret och galoppera över det sista hindret på kortsidan.
Om du vill kan du ta hela övningen i trav utan att fatta galopp efter travbommarna. Travhoppa då hindren och om du landat i galopp, saktar du bara av till trav när du kommer ut till spåret.
Du kan även göra övningen lite lättare genom att lägga in en volt i varje båge, på så sätt får du lite mer tid på dig att förbereda dig inför nästa uppgift. Fatta alltså  galopp vid nummer två och gör sedan en tio till femton meters volt innan du hoppar hinder nummer tre.
Anpassa svårighetsgraden efter din och din hästs utbildningsnivå och gör det hellre lätt så att ni lyckas och är nöjda när ni slutar än att ni hamnar i konflikt på grund av att övningen är för svår.
Den här övningen kan ridas i båda varven.

Bana 2: Nu blir det mer precision med bland annat fattningar och halter på bestämda platser.
» Starta i vänster varv och trava över bommarna längs långsidan, vill du ha fler än tre bommar så kan du absolut lägga ut det.
» Trava sedan vidare och gör en tio meters volt mitt på kortsidan. Ställ gärna ut koner som hjälper dig att hålla koll på voltens storlek.
» Trava vidare genom hörnet och fatta sedan galopp vid punkt tre. Galoppera snett igenom och hoppa över hindret på diagonalen. Rid ut ordentligt i nästa hörn och sakta sedan av till trav mitt på kortsidan.
» Travhoppa hindret på långsidan och galoppera vidare fram till kon nummer sju där du saktar av till trav. Trava ett varv på den stora volten och gör en halt mitt på den öppna delen vid punkt åtta. Trava ur halten och fatta sedan galopp vid kon nummer nio. Galoppera snett igenom över hindret nummer tio – var noga med vägen efter hindret.

Bana 3: Den här banan innehåller både det ena och den andra – rid delar av övningarna och öva på ett moment i taget tills du känner att du kan sätta ihop det till en bana.
» Galoppera i vänster varv och hoppa hindret längs långsidan. Sakta av till trav innan du kommer fram till hörnet men var noga med att inte börja bromsa för tidigt, låt hästen landa i fred och hitta sin egen balans innan du påbörjar avsaktningen.
» Trava därefter över bommarna på kortsidan. Vänd snett igenom och travhoppa hindret på diagonalen.
» Galoppera vidare och hoppa studsen längs långsidan. Återigen saktar du av till trav innan hörnet och travar över bommarna på kortsidan.
» Trava vidare på volten och trava över bommarna som ligger i en solfjäder på den öppna delen av volten.
» Rid innanför bommarna på kortsidan och fatta galopp vid kon nio. Galoppera utanför hinder nummer ett och vänd sedan in på korta diagonalen och hoppa hinder nummer tio. Var noga med vägen efter hindret och ställ gärna ut en kon i hörnet som du ska runda innan du är klar med din bana.

Text och foto » Jenny Abrahamsson publicerad 2013

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.