Osteochondros orsakar lösa benbitar

Dom flesta lösa benbitar, även kallat chip, orsakas av en tillväxtrubbning, osteochondros, där ledbrosket inte utvecklats normalt. Resultatet blir ett löst benfragment i leden. Equipage besökte tyska hästkliniken Ankum för att ta reda på mer om problemet, konvalescenstiden, vilken skada lösa benbitar kan göra, hur en operation går till och hur uppmärksam man som hästägare bör vara.

Att hitta chip, eller lösa benbitar, på våra hästar är idag inte särskilt ovanligt. Det vanligaste är att det hittas vid en försäljningsröntgen eller när vi utreder varför hästen är halt. I Sverige är det inte alls lika vanligt att unghästarna röntgas som i andra länder.
– Här i Tyskland röntgar man för det mesta den unga hästen vid 2 – 2,5 års ålder för att leta efter chip och andra ovälkomna förändringar. Detta för att veta att det är en frisk häst som man investerar utbildning i och eventuellt försöker sälja, berättar veterinärkirurgen Stefan Tietje.

Stefan ägnar hela dagarna åt att operera – och just att avlägsna chip tillhör en stor del av operationerna.
– Det är alltid bra att veta vad man har för förutsättningar med sin häst. Och hittar man ett eller flera chip kan man då ta ställning till om man vill ta ut dom eller inte. Det finns olika risker beroende på var chippet sitter, men även om det är ett chip som det är liten risk att lämna kvar, så finns det alltid en risk, berättar Stefan och passar på att tipsa om att det verkligen kan vara värt att röntga sin unghäst.

Att plocka ut ett chip är idag en rutinoperation som görs med artroskopi under full narkos. Två små ingångar görs i leden, en för själva artroskopet som är kopplat till en kamera, vilket gör att man på en skärm kan se hur hästen ser ut inuti och en ingång för instrumenten som används för att ta bort chipet.
– Det är alltid en risk med fullnarkos och såklart även med själva operationen, då hästar är känsliga för inflammationer. Så det gäller att hygienstandarden är väldigt hög, förklarar Stefan.

Vänta inte på hältan!
Har man en häst som man vet har ett eller flera chip ska man vara uppmärksam på minsta tecken. Detta på grund av att prognosen för att få hästen frisk blir sämre när hästen redan blivit halt på grund av chipet.
– Så fort en led är lite svullen eller hästen rör sig en aning försiktigt ska man kolla upp den. Man ska absolut inte vänta på en hälta, förklarar Stefan.

Tar man ut ett chip innan hästen har blivit halt är det en bra prognos för att det inte ska leda till några senare problem i leden. Ju längre hästen har gått med en hälta, ju svårare inflammation chipet har skapat och ju haltare hästen är, desto sämre prognos är det och desto svårare kan det vara att avlägsna chipet.
– När en operation genomförs tar man inte bara bort chipet, utan man kan även ta bort delar som är inflammerade och spola igenom leden.

En erfaren kirurg ska i regel inte ha några problem att ta bort chip, men det gäller att veta om det är ett ovanligt chip på ett ovanligt ställe som kan ställa till problem. Det är nämligen olika komplicerat att ta bort chip, även om dom ligger på samma ställe i samma led beroende på om chipet sitter på frambenen eller bakbenen.
– Det är ett hantverk som man lär sig av ju mer man gör det, poängterar Stefan och menar att väldigt förenklat är chip i knäleden bak svårare att ta ut än chip på andra ställen.

Vetenskapligt går det att ta ut chip från varje led, även om Stefan påpekar att det finns leder där man troligtvis väljer att avstå, så som till exempel halsleden.
– Har sett chip i dom allra flesta leder, men faktiskt aldrig i höftleden.

Avla på friska ston
Konvalescenstiden efter en operation beror väldigt mycket på om hästen hunnit bli halt, var chipet satt, storlek och så vidare. Men om hästen inte hunnit bli halt brukar det röra sig om fyra – sex veckor. Då innebär det halva tiden boxvila och halva tiden kontrollerad skritt-rörelse för Stefans konvalescenter.
– Hältan brukar hänga mer på inflammationen som blivit av chipet, än på chipet i sig. Så det är just inflammationen som kan göra att konvalescensen blir längre om hästen blivit halt.

När det kommer till försäljning så ska man självklart berätta om hästen har blivit opererad för chip och många operationer görs just för att hästen ska säljas.
– Dom flesta genomförda operationer påverkar inte försäljningen och betyder oftast inte att man behöver ändra pris på hästen. Men har chipet redan orsakat skada i leden så kan det bli problem, förklarar Stefan.

Även för avelsston kan en tidigare operation förhindra försäljning, då det finns många uppfödare som inte vill avla på ett sto som haft chip.
– Jag själv anser att man ur medicinsk synpunkt inte ska avla på ston med chip. Om vi inte väljer att avla på hållbara hästar så försämrar vi aveln. Talangfulla hästar som utbildas i tre år för att sedan gå sönder är inte det vi strävar efter, det blir en väldigt kortsiktig avel!

För att få hingstar godkända finns det begränsningar för hur många operationer som får ha blivit genomförda och vilka leder som är påverkade. I Sverige för den svenska varmblodsaveln ska hingsten friröntgas från chip i hasleden och knäleden bak.
– I Tyskland har man märkt att knäledschipen i bakbenen har blivit allt fler, så hingstar med chip blir inte godkända. I Holland har man även ganska stränga kriterier för dom stona som används i aveln, förklarar Stefan.

Stor andel med chip
När det kommer till rutinröntgen för den unga hästen som genomförs på kliniken i Ankum, är det så många som 30 – 40% som har chip.
– Det kanske till och med är ännu fler, och oftast så hittar vi det i minst två leder. För har hästen ett chip så har den oftast flera. Som mest har jag opererat sex leder samtidigt.

Kort och gott
Osteochondros är en tillväxtskada som den unga hästen brukar få vid 8 – 15 månaders ålder. Det kallas ofta för lösa benbitar på grund av att hästen får små bitar, som ser ut som just benbitar, som ligger lösa i leden utanför själva benet. Men även om hästen får dessa förändringar redan i ung ålder, kan det dröja flera år innan hästen får besvär av chipen – om den nu någonsin får några besvär.

 

Text och foto » Jenny Abrahamsson publicerad i Equipage 2010

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.