Örter för häst – naturligt nyttigt, humbug eller farligt?

Örtpreparat till häst har blivit allt populärare som kosttillskott för att komma tillrätta med åkommor som t ex fång, hosta, dålig mage, inflammationer eller jobbiga brunster. Alternativa fodertillskott har länge varit kontroversiellt inom veterinärvården där åsikterna går rätt vida isär. I det aktuella numret av Equipage djupdyker vi in i örternas värld.

I Sverige har örter historiskt haft stor betydelse när det gäller att bota sjukdomar. Idag framställs dom flesta läkemedel syntetiskt men många läkemedel har fortfarande sitt ursprung i en medicinalväxt, det verksamma ämnet är detsamma.

Utbudet av örter och medicinalväxter som fodertillskott till häst är stort. Vitlök, gurkmeja, djävulsklo, munkpeppar, johannesört, nässla, järnört, echinacea, nypon…

Användbart till mycket
Och användningsområdena uppges vara många – brunst, fång, luftvägsproblem, besvär i mag- och tarmkanalen, mugg, nedsatt immunförsvar, eksem, nervositet, hosta, stelhet och inflammation är några områden där örter sägs ha en verkan.

Veterinär Lucie Havelka som medverkar i artikeln, menar att örter ger henne större möjligheter att behandla en häst med vissa åkommor – problemet är att det inte finns tillräckligt mycket forskning kring örtpreparat och hästar.

På “andra sidan” höjer Lars-Erik Appelgren, professor och emeritus på SLU, ett varnande finger för användning av örter som fodertillskott till häst.
– Många läkemedel baseras på örter, därför kan örtpreparat mycket väl klassas som dopning och ge utslag i tester, säger han.

Att dagens hästar får en ensidigare kost på grund av enklare stråfoder och hagar utan gräs, råder det inga delade meningar om. Vallarna idag sås för det mesta in på endast timotej och ängssvingel. Förr innehöll vallen många fler grässorter, örter och baljväxter, som kummin och käringtand.

Anna Jansson är professor vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Hon poängterar att forskningen på örtpreparat ofta håller för låg vetenskaplig kvalitet. Med andra ord vet vi mycket lite om hur bristen på örter i stråfodret, påverkar hästarna.

Läs mer i det stora ört-reportaget i Equipage nr 1, 2015 – Köp utgåvan här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.