Om hästen själv får välja

Redan 2012 inleddes ett stort projekt med forskare från både Sverige och Norge, för att studera hur hästar påverkas av det nordiska klimatet. Studien gick ut på att hitta svar på hur hästar gör under olika väderförhållanden – när dom själva får välja.

Skydd-2 – Syftet var bland annat att studera hästars behov av skugga och skydd i sommarklimat och behov av tillskottsvärme och täcken i vinterklimat, berättar Elke Hartmann, SLU, en av forskarna inom projektet.

Inom klimatprojektet ingick många timmars studier kring hästens beteende på betet. Forskarna dokumenterade var hästarna föredrog att befinna sig när dom gick i en rasthage eller på bete under varma och soliga dagar.

Valde dom att gå in i vindskyddet, under träden eller stå kvar ute på den öppna delen?

Trots att studierna gjordes under två somrar med måttligt varma väderförhållanden (i genomsnitt 20°C), visade hästarna tydligt att dom valde att söka skydd – främst för insekter men också för sol.

Att det var fyra grader varmare inne i ett stängt skydd, hindrade inte fem av åtta hästar i studien, att vistats där mellan en och sex timmar per dygn.

Skydd-3Skydd ett måste vintertid
Hästar som hålls ute dygnet runt under den kalla årstiden måste ha ligghall eller annat skydd enligt gällande djurskyddsföreskrifter.
Under sommaren däremot finns inga regler om skydd, detta trots att vissa hästar själva väljer det om dom kan.

Läs mer om vilka skydd hästen väljer  »

Läs mer om klimatets påverkan på hästen »

Forskningsprojekt: Påverkan av nordiskt klimat och hästhållning på hästens temperaturreglering, vid SLU och SVA. Forskare: Elke Hartmann, Richard Hopkins, Michael Ventorp, Lars Roepstorff, Kristina Dahlborn, SLU och Eric Blomgren, SVA. Finansierat av Stiftelsen Hästforskning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.