Nytt virus på ingång

Nu befaras att två farliga virus som kan smitta häst och människa är på väg att drabba Sverige söder ifrån varför Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ber nu allmänheten om hjälp.

– Vi vet att bägge virus finns i Europa söder om oss. Vi vill ha koll på om virusen kommer till Sverige. Ett bra sätt att upptäcka viruset är att hålla utkik efter döda fåglar, säger SVA till Sveriges Radio.

Det rör sig om två farliga fågelvirus, West Nile och Usutu, som finns konstaterade så pass långt norrut som Tyskland. Nu ber SVA allmänheten att hålla utkik efter döda fåglar och rapportera in observationer till dom.

Neurologiska symtom hos häst
För hästar kan West Nile-viruset ge allvarlig sjukdom. Många hästar som smittas av WNV får antingen inga symtom alls eller enbart övergående feber och tillfrisknar då oftast komplikationsfritt. Vissa hästar har dock utvecklat allvarlig sjukdom med neurologiska symtom.

Virusen har i nya områden orsakat sjukdomsutbrott och dödlighet hos fåglar. Övervakning av döda fåglar är därför ett effektivt sätt att tidigt upptäcka sjukdomen.

– West Nile-virus och Usutuvirus är två närbesläktade myggburna virus, som smittar framförallt fåglar men även andra djur och människa, säger Aleksija Neimane som är forskare vid SVA och ansvarig för det projekt som nu söker efter virusen i Sverige.

Den som har observationer att rapportera in kan använda formuläret på SVA:s hemsida. Läs mer »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.