Nytt vaccin mot eksem

Om ett par år kan ett vaccin framtaget för att lindra plågorna från eksem, finnas ute på marknaden. Försöken som gjorts visar en signifikant minskning av symtomen.

Den vanligast förekommande allergin på häst är insektsallergin. Allergi innebär att kroppens immunförsvar reagerar mot för kroppen ofarliga ämnen och skapar en inflammation.

Kerstin Bergvall, leg veterinär och specialist i dermatologi vid Universitetsdjursjukhuset (UDS), berättar att vid insektsallergi reagerar hästens kropp mot ett eller flera protein i en stickande insekts saliv. Insektsallergi kan drabba alla hästraser men är vanligare hos vissa raser, såsom islandshäst, shetlandsponny, shirehäst och några till.
– Knott är den insekt hästar oftast reagerar mot.

Djurskyddsproblem
Klådan kan ibland bli så kraftig att hästarna kliar sönder både man, svans och huden. Blir problemet kroniskt får hästarna också förtjockad hud, som ibland liknas vid flodhästhud.
Kerstin framhåller hur viktigt det är att behandla en häst som har en allergisk inflammation med klåda.
– Hästen utsätts för ett väldigt stort lidande, förklarar hon och tillägger att det finns alltför många underbehandlade hästar. Det här är ett djurskyddsproblem, säger hon allvarligt.

Nytt vaccin mot klådan
Nu har forskare i Schweiz lyckats ta fram ett vaccin som ser ut att vara verksamt. Tester som utförts på 34 islandshästar visar att besvären minskade med 50 procent. För en fjärdedel av hästarna var förbättringen till och med 75 procent.

Bedömningen är att vaccinet ska kunna bli kommersiellt och finnas ute på marknaden år 2020-2021.

Källa: Horse and Hound »

Läs hela artikeln om eksem och allergi med Kerstin Bergvall i utgåva 3 2017 »

Text » Eva Jacobsen Svaton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.