Nytt sätt att ta dig an serier och kombinationer

magnus-OsterlundFör att inspirera och motivera dig till bra ridning brukar Equipage be kändisarna dela med sig av sina favoritövningar. Den här gången är det Magnus Österlund som delar med sig av ett nytt sätt att ta sig an serier och kombinationer som är mer lättförståeligt för hästarna.

När man hoppar serier av olika slag så är det vanliga att man börjar med att bygga upp det första hindret och sedan bygger på bakåt. Jag har kommit på att det är mentalt mycket lättare för hästarna att göra tvärtom.

Att alltså börja med det sista hindret och bygga på framåt istället. Detta märks väldigt tydligt, framför allt på unghästarna.

Ovning-Magnus-Osterlund

Gör så här:
Ställ upp hinderstöden som du vill ha dom, i det här fallet gör vi en trekombination med ca 7 meter mellan varje hinder.

Börja sedan med att lägga ut bommarna på travavstånd, ca 1.10 meter emellan, och trava över dom. Har man bara få bommar som 3 – 4 stycken är det lätt att hästen springer igenom bommarna, men lägger man ut många bommar så är det lättare att hitta rytmen och hästen ser att det inte är så stor idé med att springa bort från bomjobbet.

När det går bra att trava igenom alla bommar ändrar du avståndet till galoppavstånd istället, ca 3.20 meter. Samma sak här, använd många bommar så att du kan hitta en bra rytm.

När rytmen är på plats bygger du upp det sista hindret men låter alla galoppbommar ligga kvar fram till hindret så att du kan rida an på precis samma sätt som när det bara var bommar på marken.

Fortsätt sedan med att lägga upp mittenhindret, låt galoppbommarna ligga kvar framför hindret, men ta bort bommen som hamnar emellan hindrena.

Till sist kan du bygga upp det första hindret och hoppa alla tre hinder i följd.

Tidigare publicerad nr 4 2010  text och foto » Jenny Abrahamsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.