Rekordmånga kvarkautbrott 2015

Mellan 2005-2014 anmäldes i snitt 53 stall/per år med utbrott av konstaterad kvarka i Sverige. Under förra året slog antalet anmälningar dock i taket, 94 stall. Det senaste konstaterade fallet var den 11 januari i år i Tjörns kommun. Dom senaste misstänkta fallen finns i Sjöbo (4/1) och i Kristinehamns 13/1) kommun. Flera fall av kvarka har även konstaterats i Stockholms län under den senaste tiden.

Enligt SVA:s interaktiva karta finns fall av kvarka någonstans i Sigtuna, Norrtälje och Södertälje kommun, men SVA kan inte gå ut med information om exakt var den sjuka hästen finns. På Södertälje ridklubb, som inte är drabbade, anser man sig vara väl rustade för att skydda hästarna mot den farliga sjukdomen.

På dörren i stallet på Södertälje ridklubb sitter information om kvarka.
– Det känns inte bra när det kryper nära inpå, säger ridläraren Annelie Gradin som är ansvarig för ridskolan. Det är inte en sjukdom man vill ha, särskilt inte i en stor verksamhet, säger hon till SvT idag.
Se inslaget på SVT här »

KvarkaSe upp om hästen visar symptom på…

… hög feber (>39º C) 24-48 timmar innan hosta och näsflöde uppträder.

… näsflöde, ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början (kan då förväxlas med virusinfektion).

… svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.

… förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter, vilket kan kräva trakeotomi.

Sjukdomen kan också förlöpa med betydligt lindrigare symtom, till exempel enbart näsflöde eller hosta utan hög feber. Äldre hästar visar ofta mildare och kortvarigare symtom än unga. Många gånger kvarstår kvarkainfektionen i hästens luftsäckar utan att några tydliga symtom ses utåt.

På SVA:s hemsida kan du läsa mer »

Misstänkta och konstaterade fall av kvarka som rapporterats till länsveterinärer presenteras i Smittoinfo på Svensk Travsports webbplats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.