Nya hästpass för alla nykomlingar

Hästpass som utfärdas efter 1 januari 2016 kommer att se lite annorlunda ut. Dom ska bli mer enhetliga över hela EU. Syftet är att göra det svårare att förfalska ett hästpass.

Alla hästar inom EU ska ha hästpass, oavsett ålder och ras. Ett hästpass gäller hela hästens liv och syftet med det är att säkerställa hästens identitet och att hästar som är behandlade med läkemedel som är otillåtna för livsmedelsproducerande djur, inte hamnar i livsmedelskedjan.

Dom nya EU-kraven gäller, från och med årsskiftet, när du registrerar en häst för första gången i Sverige.
– Vi ska ha säkrare och tydligare pass som ska vara svårare att förfalska – främst för att livsmedlen ska vara garanterat fria från restsubstanser av läkemedel, säger Märta North, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

En annan orsak till dom nya passen är att smittspridning ska kunna förebyggas.
– Vi ska få en bättre uppfattning om hur många hästar vi har i landet och hur många hästar som har hästpass.

Importerade hästar måste tilläggsregistreras
– Förordningen reglerar också att vi från den 1 juli nästa år ska ha en central hästdatabas där alla hästar som finns i Sverige längre än 90 dagar, ska vara registrerade, säger Märta.
Detta innebär att samtliga hästar som ska befinna sig i landet i mer än 90 dagar ska vara tilläggsregistrerade i ett avelsförbund i Sverige, även om dom har ett giltigt pass utfärdat i annat EU-land.

Om din häst har känd härstamning och är av varmblodstyp så är det i SWB den ska tilläggsregisteras. Om din häst är av annan ras så kontaktar du respektive rasförbund i Sverige. Har din häst okänd härstamning ska du kontakta Svenska Hästavelsförbundet.
OBS! Den nya reglen gäller även tidigare importerade hästar samt svenskfödda hästar som har pass utfärdade av avelsförbund i utlandet.

Läs om hur du tilläggsregistrerar din häst här »

En tanke om “Nya hästpass för alla nykomlingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.