Ny studie: Endast vallfoder är bästa foderstaten

Varken tävlings- eller sällskapshästar behöver utfodras med kraftfoder. Dom fungerar till och med betydligt bättre om dom enbart får äta bra vallfoder. Det visar ny forskning utförd av Jan Erik Lindberg, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

När hästarna i studien endast åt vallfoder och inget kraftfoder, förändrades energiomsättningen i muskulaturen liknande den förändring som uppstår vid träning. Proteiner (enzymer) i den aeroba energimetabolismen i cellens mitokondrier, är uppreglerade hos hästar som utfodras med enbart vallfoder.

Upptäckten är i högsta grad unik och intresset är stort inte bara i Sverige, utan världen över.

– Vi tog ut svängarna, byggde en hyptes som stämde och våra resultat kan leda till mycket positivt inte minst för hästen, säger Jan Erik Lindberg i Stiftelsen Hästforsknings nyhetsblad.
Hästägare rekommenderas nu att ändra utfodringen och övergå till en foderstat som domineras av vallfoder i form av bete eller konserverat vallfoder som hö, hösilage eller ensilage. För att motsvara kraftfodrets energivärde ska vallen skördas tidigt på säsongen när gräset fortfarande är spätt. Vallfoder med lägre energivärde för utfodring till lågt presterande hästar skördas senare på säsongen.
Läs mer här » på sidan 4.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.