Nu vaknar masken!

“Vaknar” är egentligen inte riktigt rätt ord för dom flesta maskar är vakna året runt, men med ljuset och värmen blir dom mer aktiva och smittspridningen sätter fart!

Är det för tidigt att göra prov?
– Det är en av dom vanligaste frågor vi får just nu, uppger Equippo Lab och svarar att det går att göra prover året runt, men eftersom aktiviteten och smittspridningen är lägre under vintern kan värdena också ibland bli något lägre.
Men finns det behov att avmaska hästen nu så ser man det i träcken ändå. Detta gäller små blodmaskar.

På Statens Veterinmedicinska Anstalt, SVA, rekommenderas att vi väntar lite till innan vi skickar in träckprov.
– Den bästa tidpunkten att ta prov från sina hästar är på våren i april-maj, innan utsläpp i gräshagar. Ska man välja en tidpunkt på året så är det då. Sedan kan man följa upp med undersökning även efter betessäsongen, dvs någon gång från slutet av augusti till oktober, råder Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA.

Vad gäller för stor blodmask och bandmask?
– Bandmask och framförallt stor blodmask bör man se till att få bort. Stora blodmaskens larver övervintrar i markerna så om hästarna bär på dom nu så är även markerna dom gick på förra året smittade.

Har man inte tillgång till rena hagar får man helt enkelt försöka få bort smittan genom att avmaska enligt ett program så att man bryter maskens livscykel – och mocka så rent man bara förmår.
– Just nu sprids inte smittan i hagarna eftersom det är kallt, så ser man till att hästarna är rena från stora blodmasken så sprids ingen smitta när det börjar bli grönt!

Men det är viktigt att veta om smittan finns, man ska inte avmaska utan att först göra en kontroll!
– Avmaskar man inte “rätt” , d.v.s. med rätt preparat, vid rätt tidpunkt etc. så kan smittan finnas kvar år efter år utan att man vet om det.

Läs mer om när det är bäst att ta träckprov »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.