Nu ska hästgymnasium kvalitetsmärkas

Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN) har under dom senaste åren utvecklat certifieringen “Kvalitetsmärkt Hästgymnasium” som kan utfärdas till naturbruksgymnasier med hästutbildning.

– Målet med kvalitetsmärkningen är att säkerställa kvaliteten såväl utifrån ett elev- som ett branschperspektiv, säger Sara Westholm, kanslichef på HYN.

Sara Westholm, kanslichef på HYN.

Hästgymnasium är för många vägen in på arbetsmarknaden i hästbranschen.
– Vi arbetar för att utveckla arbetsmiljö samt arbetsvillkor och ett första led är att elever utbildas på kvalitetsmärkta hästgymnasium som samverkar med trygga arbetsplatser. Vi är säkra på att det såväl leder till att jobben i branschen blir mer attraktiva och dessutom gagnar fortsatt kompetensförsörjning, fortsätter hon.

Systemet ger skolor med gymnasieutbildningar inom häst en möjlighet att tydligt visa att dom bedriver en verksamhet som ger elever en god förberedelse inför yrkeslivet. Kortfattat innebär det att undervisningen sker i yrkesmässig miljö med väl anpassade hästar samt av legitimerade lärare som regelbundet fortbildas för att hålla sig à jour med branschens utveckling.

Digitalt verktyg ska förenkla

– Skolor som väljer att ansluta sig till kvalitetsmärkningen får tillgång till mervärden, till exempel i form av ett verktyg för arbetsplatsförlagt lärande (apl). Verktyget är just nu under utveckling och kommer vara till stor nytta och förenkla för både elev, lärare och handledare under apl-perioden, fortsätter Sara.

Carina Lundgren, enhetschef häst Vreta UC.

Än så länge har tre skolor ansökt till systemet och två har bokat in revisioner hos SMAK Certifiering AB. En av skolorna är Vreta Utbildningscentrum i Linköping som också medverkat som pilotskola i projektet.
– Vreta UC vill vara med på kvalitetssäkringen för vi tycker det är viktigt att hålla hög kvalitet på utbildningen. Vi ser fram emot att bli reviderade för det kommer vara ett bra verktyg i vår utveckling framåt. Att ansluta sig till kvalitetssäkringen kommer också ge oss en plattform för samarbete med dom andra skolorna. Det behövs input utifrån för att utveckla sig och vi kan genom detta bli ännu bättre, säger Carina Lundgren, enhetschef häst Vreta UC.

Fakta och länkar
Systemet är framtaget av Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN) och dom oberoende revisionerna samt utfärdande av certifikat kommer skötas av SMAK Certifiering AB. I ett Kvalitetsmärkt Hästgymnasium ingår ett så kallat partnerskap med syftet att öka samverkan mellan skolorna och branschen. Det innehåller också, förutom gemensamt digitalt verktyg för apl, kompetensutveckling för lärare, utveckling av undervisningsmaterial samt stöd till arbetet med dom lokala programråden.

Läs mer om kriterierna på SMAK certifiering »

Läs mer om Kvalitetsmärkt Hästgymnasium »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.