Nu ökar hästolyckorna i trafiken

Under november till januari ökar antalet trafik- och tågolyckor där hästar är inblandade. Under den här kritiska perioden drabbas nästan lika många hästar som under resten av året, visar skadestatistik från Agria.

Under dom tre senaste åren visar skadestatistiken en rejäl ökning av trafikolyckor under perioden november till januari. I dom flesta fall handlar det om hästar som har kommit lösa av någon anledning – dom kanske har rymt från hagen eller kastat av sin ryttare.
– Många kommer ihåg att ta på reflexer när dom rider ut. Men det är också bra om hästen har reflexer på täcket i hagen. Då ökar chansen att den klarar sig om den kommer lös, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst på Agria.

Årstidens mörker och den kommande halkan i kombination med hästar som rör sig snabbt utan reflexer, är troliga orsaker till ökningen. Majoriteten av dom hästar som är involverade i trafikolyckor avlider på plats. Dom som överlever kräver ofta omfattande behandlingar och rehabilitering.

Tips för säkrare vintermånader
» Se över hagarna regelbundet. Tänk på att tjocka täcken och djup snö kan göra att hästarna inte känner av ett elstaket
» Välj täcken med reflexer invävda i materialet
» Använd alltid reflexer på hästen när du rider eller leder hästen i skymning eller mörker – ländtäcke med reflexer, benreflexer, en väst på ryttaren och gärna en liten lampa på hjälmen
» Undvik att så långt det är möjligt att rida på, över eller nära, trafikerade vägar
» Om hästen kommer lös – ring polisen och lokalradion omgående. Lokalradion kan gå ut och varna trafikanter om att hästen är lös

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.