Nosgrimmans vara eller icke vara

Engelsk nosgrimma, aachen, remont, micklem, pullar – vilken nosgrimma är bäst för min häst och hur ska jag tänka när jag väljer? Nina Lundgren, hästodontolog och veterinär, vänder lite på frågan: Behövs nosgrimma till din häst?

Att använda nosgrimma är ingen självklarhet, menar Nina Lundgren. Börja i andra änden och ställ dig frågan varför du ska ha en nosgrimma. Är det för att hästen gapar ska du kanske försöka ta reda på varför. Försöker hästen berätta något för dig?

Rätt bett
Om hästen gapar kan det ha flera förklaringar, som inte avhjälps med en nosgrimma. Den kan gapa för att bettet inte passar, för att det orsakar smärta i stället för att agera kommunikationscentral. Det kan vara fel modell, fel storlek eller sitta på fel höjd. Allt detta kan störa hästen och medföra att den gapar för att bli kvitt obehaget.
– Ett för långt bett är rena katastrofen, säger Nina. Är det tvådelat blir det som en nötknäppare runt lanerna och riskerar att skada gommen. Ett för långt tredelat bett kan orsaka allvarliga skador i lanernas slemhinna, skador som kräver operation eller flera månaders bettlöshet för att läka. Även tungan kan skadas.

Nina nämner också att anledningen till att hästen gapar, naturligtvis kan vara någon annan än bettet. En jobbig situation, en öm rygg eller en okänslig hand kan vara orsaken. Den unga hästen, som inte ännu vant sig vid att ha bettet i munnen kan lattja med det lite väl mycket.
– Då kan det i inlärningssyfte behövas en nosgrimma för att förklara för hästen att den helt enkelt måste acceptera och lyssna på det där konstiga i munnen.

Vissa utbildningsskeden kan upplevas som jobbiga av hästen, som då kan börja gapa för att komma undan.
– Kanske kan du även då ha hjälp av en nosgrimma men fundera först på om du lagt ribban lite väl högt eller gått lite för fort fram, säger Nina.

Engelsk nosgrimma och aachengrimma sämsta valet
Dom olika modellerna på nosgrimmor skiljer sig åt med avseende på hur dom ligger an mot tänderna.
– Den engelska nosgrimman med aachenremmen, är den nosgrimma som ur tandperspektiv är den sämsta, säger Nina. Den är utan tvekan den nosgrimma som ställer till mest smärta och skador. Aachengrimmornas skador är så vanliga att dom fått ett eget namn, Aachensår.

En anledning till att dessa nosgrimmor orsakar skador är att många halvblod, enligt Nina så många som närmare åttio procent, har kindtandsöverbett. Det innebär att överkäken ligger längre fram än underkäken och att tänderna därför inte möts rätt, och därför heller inte slits rätt.
– En följd av detta blir att det uppstår hakar på dom främsta kindtänderna i överkäken liksom på dom bakersta tänderna i underkäken, och vassa kanter på tänderna, berättar Nina. På bara ett års tid skapar detta påtagliga besvär.

Överbett upphov till hakar
Nina förklarar att för att hästen ska kunna gå bekvämt med huvud och hals ”i form” och böja på nacken, måste hästens underkäke glida lite framåt för att luftvägarna ska lämnas fria.
– Har hästen ett normalt bett så kan den skjuta underkäken framåt om du lämnar ungefär två fingrars spelrum mellan nosrygg och nosgrimma. Det är precis vad som behövs för att dom normala ojämnheterna i hästens tandrad ska gå fria från varann och möjliggöra rörelse och fria luftvägar.

Hos en häst med bettfel, såsom överbett, räcker inte två fingrar när hakarna blir allt större. Drygt ett halvår efter senaste tandläkarbesök har hakarna blivit så stora att dom två fingrarnas spelrum inte räcker till.
– Det är lätt att förstå att det då inte hjälper att få hästen att sluta krångla genom att dra åt nosgrimman eller dra åt aachenremmen, säger Nina med eftertryck.

Nosgrimmor som lämnar frihet
Nina berättar att kindtandsöverbettet även ger problem med vassa kanter, som i sin tur orsakar sår i kinderna och på tungan. Minsta lilla tryck mot kinden gör då att hästen biter sig själv.
– Prova gärna genom att lätt, lätt lägga handen mot din egen kind, föreslår Nina, det är inte mycket som behövs för att du ska bita dig själv när du tuggar.

För hästar som lätt får vassa kanter på tänderna, tycker Nina att Micklem-tränset från Horseware fungerar bra.
– Här lyfts ju lädret bort från tänderna och ligger i stället över kindbenet. Men det är viktigt att storleken är den rätta, annars hamnar remmarna fel.

Pullarnosgrimman, som sitter som ett kryss över nosryggen är också den bättre ur tandperspektiv.
– Så som den sitter klämmer den inte bettet mot mungipan och trycker heller inte kinden mot tänderna. Jag gillar den, säger Nina.

Kolla insidan av kinden
Skav i kinden från nosgrimman kan uppkomma även om det inte finns några hakar på tänderna. Nina berättar att många hästar har en skarp vinkel i övergången mellan första och andra kindtanden. Olyckligtvis hamnar den engelska nosgrimman precis där, om man placerar den enligt skolboken.
– Det blir ett skarpt hörn i tandraden precis där den engelska nosgrimman ska sitta. Självklart blir det sår då, på bara några minuters träning.

För att ta reda på om hästen har sår i kinden kan du själv känna med fingrarna på kindens insida.
– Stick in fingrarna resolut och följ kinden, helst med god marginal från kindtänderna i sidled, skrattar Nina. Hästar hatar tveksamhet. Vänj hästen vid att du känner den i munnen så blir det enkelt.

Remontgrimman skonsam
Remontgrimman anser Nina vara en bra grimma för unghästen.
– Fram till fyra års ålder är det tjugo tänder som ska bytas och det kan vara en ganska jobbig period för hästen. Försök att avlasta så mycket som möjligt och undvik den engelska nosgrimman och aachengrimman. Remontgrimman stör minst vad gäller tänderna.

Som avslutande råd inför val av utrustning säger Nina.
– Ställ frågor och tänk själv! Använd inte utrustning av hävd och gammal vana utan fundera på varför den används och om den verkligen behövs. En nosgrimma kan hindra din häst från att säga till att något gör ont eller känns fel.

Delta i en studie! Berätta om du använder – och i så fall vilken – nosgrimma för ett forskarteam i Australien »

Text » Eva Jacobsen Svaton, publicerad 2016

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.