När hästen blir pensionär

För alla hästar som når en viss ålder, kommer dagen då det är dags att låta den gå i pension. Frågan är hur du vet när det är dags. Och vad är egentligen en bra pensionärstillvaro för en häst?

Ibland sätter skador stopp för en framtida tävlingskarriär, vilket gör att pensionen kommer naturligt för hästen. Men många gånger är hästen i god form även när den passerat 20-årsåldern. Ska den pensioneras då, eller ska du fortsätta rida som vanligt?
– Det finns ingen officiell pensionsålder för hästar. Det är upp till ägaren att ta hänsyn till hästens hälsostatus när det är dags att trappa ner prestationskraven. Pensionärstillvaron kan se ut på så många olika sätt. Rådgör med din veterinär och tränare som känner både dig och hästen och gör en gemensam plan, tipsar Karl-Henrik Heimdahl som arbetar som veterinär på Agria.

Häst 20 = Människa 65
Om inte skador avgör när det är dags att trappa ner arbetet, brukar frågan om pensionering dyka upp när hästen börjar komma upp i 20-årsåldern, för ponnyer ofta några år senare än för varmbloden.

Det bästa är ändå att känna in sin häst – är den pigg, glad och skadefri mår den bäst av att motioneras. Det finns många hästar som tävlar efter 20 år och som mår prima av det. Men det finns å andra sidan hästar som tydligt visar att dom vill ta det lite lugnare långt tidigare.
– Var lyhörd för hästens signaler – är den tröttare eller stelare, tappar den plötslig i rang eller är svår att hålla i hull? Anpassa motionen, kraven, fodret, hagkompisar och utevistelse efter det, säger Karl-Henrik.

Får inte glömmas bort
Exakt hur pensionärstillvaron ska se ut är individuellt. Många tävlingshästar på hög nivå mår bra av att bli läromästare med lägre prestationskrav, medan andra är perfekta som ledare för unghästar i lösdrift.

Sunda ston som passar till avel kan få en andra karriär som avelsston om stoet är lämpligt och inte hunnit bli för gammalt. Eller varför inte söka efter en aktiv pensionär till din äldre häst för trevliga uteritter, om du själv inte har tid eller råd att ha hästen kvar?

Det viktigaste är att hästen inte glöms bort i en hage. Den har samma behov av uppmärksamhet och omvårdnad som tidigare, om inte mer; tänderna behöver kontrolleras oftare och fodret kan behöva anpassas för att pensionären varken ska bli för fet eller för tunn.
– Ibland är det svårt att själv avgöra vad som är bäst för hästen, att fortsätta sitt pensionärsliv eller att få somna in med värdighet. Våga ha dialogen med din veterinär för att få så många friska och fina år som möjligt även med din pensionerade häst, avslutar Karl-Henrik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.